Смъртта на основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин в самолетна катастрофа е била поръчано убийство от секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, пише в разследване в. "Уолстрийт Джърнъл", като се позовава на представители на западните разузнавателни служби и бивш руски разузнавач.

Според събеседниците на изданието Патрушев е започнал да предупреждава Владимир Путин за нарастващото влияние на Пригожин още през лятото на 2022 г. Но след това, казват те, руският президент оставил предупрежденията без внимание, още повече, че ЧВК "Вагнер" постига успехи във войната в Украйна.

Бившият руски разузнавач твърди, че всичко се е променило през октомври 2022 г., след като Пригожин се обадил на Путин и се оплакал "по груб начин" от липсата на боеприпаси. Този разговор бил чут от Патрушев, който след това го използвал, за да убеди Путин да се дистанцира от Пригожин. Според секретаря на Съвета за сигурност основателят на ЧВК "Вагнер" е станал опасен и вече не зачитал авторитета на Кремъл.

Към декември 2022 г. "е било ясно, че Патрушев е спечелил". Путин игнорира публичните изявления на Пригожин за недостиг на боеприпаси, както и призивите на основателя на ЧВК Вагнер, пише изданието.

На 23 юни 2023 г. Пригожин вдигна метеж. В този момент Патрушев "взима властта в свои ръце", отбелязва изданието. Според "Уолстрийт джърнъл" секретарят на Съвета за сигурност е организирал "лавина" от телефонни разговори, за да убеди Пригожин да прекрати бунта. Той се обадил, наред с други, на офицери, симпатизиращи на основателя на ЧВК. Самият Пригожин не отговаря на обажданията от Кремъл.

Патрушев се обажда и на Александър Лукашенко и на казахстанския президент Касим-Жомарт Токаев - търсел е посредници за разрешаване на конфликта. Събеседниците на "Уолстрийт джърнъл" твърдят, че обаждането до Токаев е било застраховка срещу най-лошия сценарий. Предположението е било, че ако руската армия не успее да овладее наемниците на Пригожин, Казахстан ще изпрати свои въоръжени сили - като ответна услуга за влизането на силите на ОДКБ в страната през януари 2022 г. Токаев обаче е отказал, твърдят източниците на изданието.

Според бившия офицер от руското разузнаване в началото на август, когато бунтът на ЧВК "Вагнер" вече е приключил и Пригожин е трябвало да "замине" за Беларус, Патрушев е наредил на свой помощник да започне да подготвя операция "за ликвидиране на Пригожин". Служители на западните разузнавателни служби твърдят, че по-късно плановете са били показани на Путин и той не е възразил.

На 23 август Пригожин изчаква самолетът му да бъде проверен на московско летище, преди да излети. Според източници от западните разузнавателни служби именно в този момент под крилото е била поставена малка бомба, твърди в разследването си американското издание.

Малко след като напуска Москва, частният самолет на Пригожин Embraer Legacy 600 се падна в Тверска област. Всичките 10 души на борда, включително Пригожин и командирът на ЧВК "Вагнер" Дмитрий Уткин, загинаха. Веднага се появиха съобщения, че Пригожин е бил в самолета, но смъртта му бе официално потвърдена от руския Следствен комитет едва на 27 август.

Кремъл отрече да е замесен в смъртта на Пригожин. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков нарече "абсолютни лъжи" твърденията, че Путин лично е наредил унищожаването на самолета с Пригожин.

През октомври Путин, говорейки на среща на дискусионния клуб "Валдай", заяви, че експертите са открили фрагменти от ръчни гранати в телата на загиналите пътници на самолета. "Не е имало външно въздействие върху самолета, това вече е установен факт, резултат от експертизата, извършена от Следствения комитет", каза той.

Следственият комитет на Русия образува наказателно дело по член за нарушаване на правилата за безопасност на движението и експлоатацията на въздушния транспорт, но към края на декември все още не е обявена официалната версия за причините за катастрофата на самолета на Пригожин.

Междувременно говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Кремъл не желае да коментира публикацията на "Уолстрийт Джърнъл", според която секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев е замесен в убийството на Евгений Пригожин.

"Видяхме този материал, но не бихме искали да го коментираме. Защото подобни материали едва ли могат да бъдат коментирани. Напоследък, за съжаление, "Уолстрийт джърнъл" обича да произвежда pulp fiction (криминалета)", каза Песков на брифинг пред журналисти, предаде радио "Маяк".