Нови сателитни изображения разкриват строителни работи в бивша база на руската паравоенна група "Вагнер" на международното летище "Модибо Кейта" до столицата на Мали - Бамако, съобщава Sky News.

Изображенията с висока разделителна способност предлагат първата подробна снимка на този обект след смъртта на лидера на "Вагнер" - Евгений Пригожин през август 2023 година. От тогава организацията бе реформирана, като нейните функции бяха поети от руското Министерство на отбраната. Съобщава се, че остатъците от частната армия на Пригожин сега се управляват като руския експедиционен корпус.

Смъртта на Евгений Пригожин предизвика спекулации относно бъдещето на руското влияние и военно присъствие в Африка.

Години наред "Вагнер" играеше ключова роля в подкрепата на приятелски режими на целия континент, като същевременно печелеше от споразумения като концесии за добив и дърводобив.

Сателитните изображения, заснети от "Maxar" на 26 февруари, получени от Sky News, показват, че руската държава остава ангажирана с увеличаване на присъствието си в Мали. Вижда се и достроителство на мястото на бившата база на групировката на летище "Водивокейта", разположено на около 15 километра от столицата Бамако. 

През последните месеци изглежда, че са завършени нови сгради и пътища, голяма площ от земята е разчистена и има разкопани две зони. Преглеждайки изображенията, разузнавателната компания Janes казва, че два от по-големите нови елемента приличат на  нова административна сграда и облицовано складово помещение. В допълнение към показването на напредъка на строителството на този обект, изображенията показват значително по-голяма активност, отколкото е изглеждал в миналото - има над 40 превозни средства с различни размери в сравнение с малкото през юли.

Снимка: Скрийншот

Разширяването и увеличената активност на този обект в региона предполагат, че смъртта на Пригожин и последвалата реорганизация на операциите на "Вагнер" не са притъпили интереса на руското правителство да поддържа присъствие в Мали.

През последните месеци в Telegram се разпространяваха обяви за набиране на персонал за руския Африкански корпус, рекламиращи "високи плащания, безплатно медицинско обслужване" и "служба под ръководството на компетентни командири", пише Sky News.