Ръководителят на Следствения комитет (СК) на Руската федерация Александър Бастрикин ми докладва, че в телата на загиналите при катастрофата на самолета на Евгений Пригожин са открити фрагменти от ръчни гранати. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на годишната среща на международния дискусионен клуб "Валдай", която се провежда в черноморския курорт Сочи, цитиран от РИА Новости.

Самолетът "Ембраер Легаси 600", на борда на който бяха собственикът на частната военна компания "Вагнер", заместниците му Дмитрий Уткин и Валерий Чекалов, както още четирима пътници, двама пилоти и една стюардеса, се разби на 23 август в Тверска област. Машината изпълняваше полет от Москва за Санкт Петербург. Самоличността на жертвите бе потвърдена с ДНК тестове. 

По думите на Путин, разследването е показало още, че върху самолета не е имало външно влияние. Така руският президент опроверга разпространените по-рано информации, че машината на Пригожин е била свалена.

"Със сигурност стои въпросът какво се е случило с ръководството на компанията. Е, буквално преди няколко дни ръководителят на Следствения комитет ми докладва, че в телата има части от ръчни гранати, а върху самолета не е имало външно въздействие. Това е установен факт от следствените органи", категоричен бе руският държавен глава.

Той добави, че не е правена експертиза за наличие на алкохол и наркотици в телата на жертвите, въпреки че е трябвало да бъде извършена. Руският президент каза още, че в офиса на компанията на Пригожин в Санкт Петербург са открити 10 милиарда рубли в брой и 5 кг кокаин.

До момента следователите, работещи по установяване причините за самолетната катастрофа, в която загина ръководството на "Вагнер", не са обявили официално никаква информация.

"Искам да ви кажа, че попитах председателя на Следствения комитет дали е възможно тези факти да бъдат казани публично. И той ми отговори положително - "възможно е, това е установено", завърши Путин.