В първото си телевизионно обръщение от Овалния кабинет Доналд Тръмп каза, че на границата на Съединените щати с Мексико има разрастваща се хуманитарна криза и криза със сигурността, въпреки че пресичанията на границата са намалели през последните години.

Всъщност те са на най-ниското си ниво за последните 10 години. По времето на Джордж У. Буш задържаните имигранти по границата с Мексико са били около 1,6 милиона души, според данни на Граничната полиция. От 2014 г. насам задържаните на южната граница са между 415 и 570 хиляди души.

Фактите сочат, че през октомври и ноември има скок на влизащите в САЩ непълнолетни, които може да са придружени или не. Повечето от тези хора обаче бягат от репресивни режими в Южна Америка и много от тях имат правото по закон да поискат убежище в САЩ. Граничните служители казват, че имат нужда от допълнително ресурси - хора, медицински персона, легла, но не и от стена.

Тръмп каза, че всички американци страдат от неконтролираната нелегална имиграция, която поглъща обществени ресурси и намалява работните места и заплатите.

Истината отново е друга, макар че е трудно да бъде оценена с точни цифри.

Много експерти не са съгласни с тезата на президента, че имигрантите без статут са в тежест на икономиката. Според проучване от 2017 г. много от тях плащат местни, щатски и федерални данъци и нямат възможност да си получат надвнесените суми обратно.

Според друго проучване от 2018 г. от Cato Institute, които сравнили данни от Департамента по обществена сигурност в Тексас, имигрантите, независимо дали легални или не, са по-малко склонни да извършат престъпления, отколкото родените в САЩ. Като цяло в страната има намаляване на сериозните престъпления, сочи статистиката на ФБР.

Между най-засегнатите от нелегалната имиграция според президента са афроамериканците и испанскоезичните американци. Той обаче не даде никакви доказателства в подкрепа на това твърдение.

Тръмп се опита да убеди американците, че нелегалният наплив на мигранти в САЩ през южната граница е криза и настоя, че работата на правителството е спряна, защото демократите отказват да финансират сигурността на границата.

Задържани мигранти по южната граница на САЩ

Снимка: bg-voice.com

Истината е, че още през миналата година демократите гласуваха в подкрепа за над 1 милиард долара допълнително за сигурността по границата. Приетият от тях преди седмица бюджет в Камарата на представителите дава допълнително 1,6 милиарда долара за това.

Президентът поиска 5,7 милиарда долара за стоманена ограда по границата с Мексико. "По искане на демократите, това ще бъде стоманена ограда, а не бетонна стена", продължи Тръмп. Според него ограда по границата е критично важна за граничната сигурност и е необходима, за да пресече нелегалната имиграция от Латинска Америка.

Фактите отново не са на страната на президента. Демократите са против всякакъв вид стена още от времето на предизборната кампания пред 2016 г. Те не са предлагали като компромис стената да не е от бетон, а от стоманени прътове.

Желаната от него стена е причина за частичната парализа на федералното правителство, продължаваща вече 18 дни.

Тръмп твърди, че Мексико ще плати за стената като част от новото търговско споразумение мужду САЩ, Канада и Мексико.

Това не е вярно. Новото споразумение е съвсем лека промяна на сега съществуващото НАФТА. То все още не е в сила, защото не е ратифицирано от Конгреса. В него няма провизии, които да увеличават по някакъв начин приходите в САЩ от Мексико, които биха могли да бъдат използвани за строежа на стена.

Друго невярно твърдение е, че повечето от хероина, който влиза в САЩ идва чрез незаконно пресичане на границата. Статистиката на имиграционните и полицейски власти обаче сочи, че хероинът идва предимно през законните граничне пунктове, скрит в различни други стоки и превозван в автомобили, които влизат легално в САЩ.