Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е възможно да обяви режим на извънредно положение в страната и "съвсем бързо" да построи стената по границата с Мексико, съобщава РИА "Новости". Държавният глава увери, че за това не му е нужно одобрението на Конгреса. При това той не изключи и възможност да се договори с Горната камара.

На брифинг в Белия дом Тръмп обяви, че може да предприеме крайната мярка, за да гарантира изграждането на стената. "Това е трябвало да бъде направено от всички президенти преди мен и всички го знаят. Някои от тях са ми казвали, че е трябвало да го направим", каза Доналд Тръмп.

Правителството на САЩ частично не работи от 22 декември, т.нар. "shut down", заради което демократитe отказват да приемат бюджета. В него предиздентът иска да се предвидят и 5 милиарда долара за строителството на стената с Мексико.

Доналд Тръмп е предупредил лидерите на Конгреса, че е готов да държи федералното правителство затворено "много дълго време" - дори "години", ако не бъде одобрена програмата му. Изказването беше предадено на медиите от лидера на демократите в Сената Чък Шумър. Той бе сред присъствалите на вчерашната среща с Тръмп в Белия дом.

Според Шумър лидерите на демократите "казаха на президента, че ние трябва да отворим правителството. Той отказва".

Председателката на Камарата на представителите, която вече се контролира от демократите - Нанси Пелоси, раказа, че срещата е била "дълга и на моменти се стигало до пререкания". Това бе втората за тази седмица безплодна среща при Тръмп на лидерите на двете партии в Конгреса.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл каза по-късно, че Белият дом и конгресните лидери са определили състава на група, която да преговаря през уикенда в опит да се постигне компромис за отваряне на федералните служби, засегнати от затварянето. Предстои съставът на групата да бъде предложен за одобрение на президента и на лидерите на Конгреса, предаде Ройтерс.

Висши сътрудници на Белия дом се събират през уикенда в резиденцията Кемп Дейвид, за да обсъдят приоритетите на администрацията за 2019 г. и президентът Доналд Тръмп ще се присъедини към тях и ще ръководи срещите в неделя, предаде Ройтерс, като се позова на прессекретаря на президента Сара Хъкаби Сандърс.

Съвещанието съвпада с встъпването в длъжност на Мик Мълвейни, който поема поста началник на канцеларията на Белия дом след уволнението на Джон Кели.