Повече от 420 000 българи страдат от крехки кости, като 3/4 от тях са жени, а 1/4 - мъже. Около 150 фрактури дневно се регистрират у нас в резултат на остеопороза, показват данните на Международната фондация по остеопороза (МФО). Те бяха съобщени по повод вчерашния Световен ден на остеопорозата. Данните показват още, че след 50-годишна възраст една от всеки три жени и един от всеки пет мъже ще получи най-малко една фрактура вследствие на чупливост на костите.

Въпреки честото срещане на заболяването, превенция срещу него има, каза за Dir.bg началникът на II отделение на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Св. Анна"-София. Две са препоръките, които дава той, към всички, които са застрашени от остеопороза - редовна физическа активност и промяна в начина на живот.

"Аз съм лекар, който кара пациентите да са активни след всяка наша интервенция. Рехабилитацията и движението са много важни и като превенция срещу остеопорозата. Имаме много пациенти, които са над 90-годишни, оперирани и със сменени тазобедрени стави, които са активни и се възстановяват бързо от счупвания. И обратното има и млади, които не са активни и не спортуват и развиват остеопороза в млада възраст", каза д-р Илиев.

Остоепорозата може да бъде предизвикана от хормонален проблем, от намалена мускулна сила, тютюнопушенето, приема на алкохол, ниското телесно тегло. Съответно превенцията е най-вече в промяната в начина на живот. Преди да се приемат хранителни добавки като калций и витамин Д обаче е удачно е да се направи изследване на костната плътност и тогава да се прецени количеството, в което те са необходими.

"Удачно е да има добра профилактика на човешкия организъм. Тогава може да бъде извършена и превенция. Всичко е строго индивидуално. Витамин Д обаче е от особено важно значение за костния метаболизъм. Той играе основна роля за костната минерална хомеостаза, като подпомага транспорта на калций и фосфор за осигуряване на кръвното ниво на тези йони за нормалната минерализация на костния колаген, стимулира чревната абсорбция на калций и фосфор, както и бъбречната реабсорбция на калций и фосфор. В резултат на всичко това се създава достатъчно калциево-фосфатен йонен продукт, необходим за поддържането на костната структура. Съответно дефицитът на витамин Д е основен рисков фактор за развитие на остеопороза, особено за градското население и за възрастните хора, които рядко се излагат на слънце", обясни д-р Илиев.

Сред препоръките, които ортопедът дава са и повишеният прием на белтъци, който също намалява риска от фрактура на бедрото при мъже и жени.

"Същевременно не трябва да се прекалява с високия белтъчен прием, поради подкиселяване на урината и свързаната с това загуба на калций. Препоръчваният белтъчен прием за добро костно здраве е 1г/кг телесно тегло протеини дневно, а при по-възрастните малко по- малко от това. Тютюнопушенето следва да се намали или прекрати, тъй като увеличава фрактурния риск, особено за бедрото. Не се препоръчва и прекаляване с алкохола. Това означава, че максимумът, който може да се позволи дневно е 300 мл вино, или 60 мл твърд алкохол, или 700 мл бира.

Той обаче подчерта, че всичко е въпрос на метаболизъм и е строго индивидуално, затова и препоръките варират според индивидуалността на всеки пациент.

Когато вече се е стигнало до фрактури, целта на ортопеда и да предотврати обездвижването на пациента. "Целите на лечението са намаляване честотата на новите фрактури, както и намаляването на свързаните с фрактурите заболявания. Отделно от диетата и хранителните добавки, то включва и набор от медикаменти за заздравяване на костите", каза д-р Илиев.

Други медикаменти са производни на паращитовидния хормон и селективни модулатори на естрогеновия рецептор. Всички те понижават риска от фрактури на прешлените, а някои от тях и риска от невертебрални фрактури, като тези на бедрената кост.

"Уместно е пациентите, подложени на терапия, да бъдат проследявани и преоценявани през определен период от време - 3 или 5 години. Прави се преоценка на фрактурния риск, както и след всяка нова фрактура на фона на лечението", категоричен е специалистът.

Д-р Александър Илиев завършва МУ-София през 2008 г., като от първи курс до дипломирането си работи като санитар и доброволец в операционна в УМБАЛСМ "Пирогов". В спешния институт взима и специалност и работи в Четвърта клиника по ортопедия и травматология до януари 2018 г. Сега завежда Второ отделение на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Св. Анна".