Парламентът прие президентското вето, наложено върху промените в закона за съдебната власт и срещу изваждането на Националната следствена служба от прокуратурата. Законопроектът на "Възраждане" пък бе отново подкрепен само от техните депутати и колегите им от "Има такъв народ", както и от един депутат от ГЕРБ-СДС. Така той събра само 47 гласа "за", при необходими 121 най-малко, за да бъде обърнато ветото на Румен Радев. 

Народните представители от ПП-ДБ и БСП гласуваха в подкрепа на ветото на президента, а депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС се въздържаха. Въздържаха се и двама народни избраници от "Продължаваме промяната"-"Демократична България". Пленарната зала гласува цели четири седмици срок за повторното обсъждане на закона.

По време на близо двучасовите дебати в пленарната зала от ПП-ДБ посочиха, че промените са в правилна посока, но не се прави по този начин и набързо, а има нужда от широка обществена дискусия. Подобна позиция изразиха и от ГЕРБ. От "Възраждане" си защитиха закона и припомниха, че последователно го внасят вече в три парламента, докато останалите следват политическата конюнктура.

Прозвучаха обвинения към ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС за преживян катарзис, тъй като двете групи подкрепиха първоначално законопроекта на "Възраждане". От партията на Костадин Костадинов констатираха, че вече не ги тревожи мястото на Националната следствена служба, тъй като главният прокурор Иван Гешев го няма. 

Пръв за катарзиса заговори независимият Радостин Василев. "Заради думата "катарзис", цели парламентарни групи изживяват брутални катарзиси в последните месеци", каза той. 

А към списъка им от "Възраждане" включиха и БСП, които на първо четене подкрепиха закона им. Петър Петров цитира изказването на Нинова, застанала зад изваждането на Националното следствие от прокуратурата. 

Скрийншот: Народно събрание/БНТ

"Всички са се обединили да плюят по БСП, защото сме останали единствената алтернатива, като едни последователни хора и партия", репликира соцлидерката, а при констатацията й залата избухна в смях. 

"Да, ние подкрепяхме този закон на първо четене", призна тя и обясни защо не са го подкрепили на второ четене - защото влезли текстове, негласувани на първо четене и това било нарушение на правилата. Нинова контраатакува по адрес на "Възраждане", като ги обвини, че писали новите текстове между първо и второ четене "на коленце" под диктовката на ГЕРБ.

Снимка: БТА

"Нарушихте правилото, че текстове се приемат на две четения и това е един от аргументите на президента да върне закона. И да имате наглостта да обвинявате БСП - сериозна, принципна и последователна, много сте се объркали, колеги", заяви Нинова, като визира, че този, който писал "на коленце" бил Петър Петров. Свиленски пък дори прочете описание от стенограмата, в което се посочва как по време на гласуването Петър Петров отишъл с лаптопа си до трибуната, където стоял Радомир Чолаков от ГЕРБ.

"Не си спомням Петър Петров да е стоял на колене, не знам вие дали си спомняте, този проект беше част от законодателен пакет за съдебна реформа. Той е внасян от "Възраждане" още от 46-ото НС насам и не е писан под диктовката на ГЕРБ, отвърна съпартийката му Цвета Рангелова. "А защо вие бяхте единствената партия, която нямаше предложение за механизъм за разследване на главния прокурор, пък който и ще да ви го е писал", попита тя Нинова.

Цончо Ганев пък обобщи, че и ПП-ДБ, и БСП неколкократно си сменили позициите спрямо президента - едните "бяха на коленце" пред него, другите го издигнали, после пак застанали против него, а сега отново го подкрепят чрез ветото. 

"Искате да подчините Следствието на главния прокурор, за да го използвате за бухалка към политическите си опоненти", обобщи той. 

От ДБ-ПП посочиха, че не е добре следствието да бъде извадено от прокуратурата насред разговори за конституционни промени за съдебната власт, а от ГЕРБ-СДС посочиха, че наистина малко са избързали с тази поправка в съдебния закон. 

Снимка: БТА

"ДБ-ПП ще подкрепим ветото на президента за ново обсъждане. Ветото трябва да бъде подкрепено, защото измененията бяха приети при един недобър законодателен процес. Този дебат е удачно да се проведе след измененията в Конституцията, това е и конституционен въпрос. да, това е по-дългият път, но по-правилният", заяви бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова.

Бойко Рашков, който подкрепя изваждането на следствената служба от прокуратурата, пък припомни, че НСлС се използва за политически цели от 15 години насам. И отбеляза, че до голяма степен е съгласен с Петър Петров от "Възраждане", че мястото на следствието е определяно досега по политически причини. "Тук има сериозен политически въпрос - тези, които направиха това, да кажат защо са го направили, дали да укрепят принципа на справедливост, или да го разрушат тотално с делата на трупчета", попита Рашков по адрес на ГЕРБ и ДПС. "Тези, които направиха тази промяна в Конституцията, сега трябва да дадат отговор за делата на трупчета, за техния бивш главен прокурор, слава на бога", допълни Рашков.

Снимка: БТА

Тошко Йорданов заключи, че в тази зала последователните са само от "Възраждане", а впоследствие групата му подкрепи и закона им.

"Следствието трябва да бъде отделено и това е ясно на всички, не е тайна кой кога приглася на някоя партия, каза той, напомни предупреждението на Лена Бориславова за разпадането на сглобката.

Лидерът на ПГ на ИТН коментира и причините за промяната в позициите на политическите сили сега.

БСП са много добър политически ветропоказател, защото, както Нинова си късаше ризата за машинното гласуване, така после си скъса ризата за хартиеното, направи паралел между ветото и Изборния кодекс с връщането на хартиената бюлетина Тошко Йорданов. По адрес на ПП констатира, че в името на желанието за власт били готови с всичко, за всичко и с всеки, а ГЕРБ вече не ги е страх от Гешев. Йорданов отбеляза, че освен "Възраждане" и ИТН, другите последователни са именно ПП-ДБ, "защото това, което заявиха в записа, че ще нарушават законите, абсолютно последователно го правят".

Нинова не одобри паралела с промените в Изборния кодекс и поясни, че БСП поначало не са защитавали чисто машинно гласуване, а смесено. Тя припомни и предложението на Кирил Петков да им предостави кода на машините, както и репликата от записите "направихме ала-бала схема за изборите с президента, ако не беше така, щяхме да сме между 7 и 10 процента".

"И какво? БСП да гледа как се извършва престъпление, което подменя вота на хората? Времето го доказа - ала-бала с президента", заключи соцлидерката.

Снимка: БТА

По този повод Тошко Йорданов призова "новореформираната прокуратура" да се задейства за фалшификацията на изборите. "Кога най-накрая ще се задейства новореформираната прокуратура за фалшификацията на изборите? Вземете и направете разследване на грубата фалшификация на Кирил Петков и цялата плеяда некадърници", каза той, като очакваше забележка, но не получи. "Ще подмина с мълчание", реагира снизходително зам.-председателката на НС Росица Кирова.

Дойде и реакция от страна на ПП в лицето на Настимир Ананиев, който повтори, че не имало никакви машинации с кодовете на машините.

"Виждам, че си разменяте удари и закачки, няма нужда да замесвате ПП-ДБ, всички разбрахме, че няма такъв код, и това е бала-ала", каза той. И посочи, кое е общото между БСП и "Възраждане".

"И не е Алла Пугачова, а е ала Митрофанова", отбеляза Настимир Ананиев. Тошко Йорданов пък настоя водещата заседанието да поощрява депутати, които говорят смислено, "защото трала-лала, брала, лекичко запяла, бала-ала".