На 2 декември руският президент Владимир Путин призова вицепремиера Татяна Голикова да започне ваксинацията в страната срещу нов тип коронавирус. "От 5 декември това започна в Москва", съобщи кметът на столицата Сергей Собянин в своя блог.

Руснаците ще бъдат ваксинирани с първата в света ваксина "Спутник-V" - създадена е от учени от Центъра "Гамалея". Сега лекарството все още преминава през третата, последна фаза от клиничните изпитвания.

Въпреки това, в съответствие с правилата, приети по време на пандемията, Министерството на здравеопазването на Руската федерация разреши предварително да регистрира лекарството и да го използва за ваксинация на руснаци, като се базира на положителните резултати от първите две фази на опитите.

Как действа ваксината?

Учени от центъра "Гамалея" взеха генетичния материал на вируса SARS-CoV-2 и отстраниха репродуктивния ген от него, който носи заплахата от разпространение на инфекцията. След това го поставиха в така наречения носител, наречен "вектор".

Когато се прилага ваксината, "векторът", подобно на куриер, доставя безвредния SARS-CoV-2 до клетката на тялото.

Там вирусът провокира имунен отговор - по този начин се произвеждат антитела в организма, които впоследствие предпазват от инфекция.

Какво е включено в състава на ваксината "Спутник-V"?

В допълнение към генетичния материал SARS-CoV-2 препаратът съдържа помощни вещества: захароза, етанол 95%, два вида сол, магнезиев хлорид хексахидрат, полисорбат, вода и химичното съединение "Tрис".

Всички те помагат на организма да усвои лекарството и изискват допълнително внимание. За това предупреждават лекарите, защото свръхчувствителността към една от съставките може да провокира нежелани странични ефекти.

За кого е противопоказана ваксината?

Хората с хронични чернодробни и бъбречни заболявания, тежки заболявания на хемопоетичната система, епилепсия, както и инсулт и други заболявания на централната нервна система трябва да бъдат ваксинирани с повишено внимание. Необходима е също консултация с лекар при заболявания на сърдечно-съдовата система, първични и вторични имунодефицити, автоимунни заболявания, белодробни заболявания, астма.

Пациентите с диабет и метаболитен синдром също трябва да бъдат внимателни. Сред противопоказанията за ваксината са също бременността и периодът на кърмене. Това пише в инструкциите за "Спутник-V", публикувани от Министерството на здравеопазването на Руската федерация.

Освен това деца не трябва да бъдат ваксинирани, тъй като все още не са проведени ваксинални проучвания с тази възрастова група.

Какви са страничните ефекти на ваксината?

Болезненост и подуване на мястото на инжектиране, студени тръпки, треска, главоболие, умора и болки в ставите и мускулите - всичко това може да се появи при някои хора след прилагането на ваксината "Спутник-V".

Може да се появят и гадене, загуба на апетит, подути лимфни възли - всичко зависи от индивидуалната непоносимост към компонентите на лекарството.

"Въпреки това доброволците, които са тествали ваксината върху себе си, все още не са разкрили сериозни странични ефекти, които биха причинили необратими процеси в организма", обяви по-рано заместник-директорът на Центъра "Гамалея" Денис Логунов.

Как да се подготвим за ваксинация?

"Няма задължителен преглед преди ваксинацията. За онези руснаци, които се притесняват от странични ефекти, е по-добре да се консултират с лекар преди да се ваксинират със "Спутник-V", казва главният изследовател на "Гамалей" Анатолий Алтщайн.

"Освен това в самия ден на ваксинацията определено не трябва да се пие алкохол, тъй като той не е съвместим с никое лекарство", предупреди главният нарколог на Министерството на здравеопазването Евгений Брун.

Не е добре да се ходи на фитнес, да се пуши, да се ядат мазни и пържени храни.

"По-добре е да прекарате този ден спокойно, без сериозни физически натоварвания", предупреждават от оперативния щаб за контрол и мониторинг на ситуацията с коронавирус в Москва.

Как изглежда процесът на ваксинация?

Лекарството се инжектира в рамото - ако това не е възможно, тогава в бедрото. Ваксинацията се извършва на два етапа с почивка от три седмици. Повторната ваксинация е необходима, за да се гарантира развитието на дългосрочен имунитет.

Колко време ще отнеме появата на антитела?

Антителата срещу COVID-19 се развиват при хора, които са ваксинирани в рамките на две до три седмици. Някои популации обаче могат да имат проблеми с това - например, хората над 80 години може изобщо да не ги развият, тъй като имунната им система вече е отслабена.
"Също така тялото на тези, които редовно консумират алкохол, може да не реагира на лекарството, тъй като е токсично за всяка развиваща се клетка", предупреждава ръководителят на Центъра "Гамалея" Александър Гунцбург.

"Освен това тежкият стрес или постоянният стрес също не допринасят за производството на антитела. Това важи и за тези, които приемат статини - противовъзпалителни лекарства, които влияят на размножаването на клетките, а това обикновено са онкологични пациенти", казва още лекарят.

Колко дълго ще продължи имунитетът?

"Имунитетът срещу коронавирус след ваксинация със "Спутник-V" може да продължи до две години или повече", казва главният руски специалист по инфекциозни болести Владимир Чуланов пред Gazeta.Ru.

"На теория вирусът не е твърде летлив и се надяваме антигенната му структура да бъде запазена. В такъв случай ваксината може да има наистина дългосрочен ефект. И две години, а може и повече ", отбеляза той.

В същото време ще има такива, които може да не бъдат засегнати от ваксината. "Някой развива много силен защитен имунитет, докато други може да не го развият. В такива случаи не е изключен възможният факт на инфекция, но болестта на теория ще бъде лека. И като цяло процентът на такива хора е много малък ", уточнява Владимир Чуланов.