Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов все още не е получил меморандума за управление, предложен от ПП-ДБ, но от първите 10 реда, които му прочели, "изборите 2 в 1 са абсолютно логичен завършек на тази (не)коалиция". Пред журналисти в кулоарите Борисов отбеляза, че подобни документи се изработват от съвместни работни комисии и напомни как преди години им отнело месец с Реформаторския блок.

По думите на Борисов "трябва да се погледне как стои един такъв документ правно, отговаря ли на Конституцията, на правилника на Народното събрание", като определи подхода на ПП-ДБ като незрял, отбелязвайки, че използва "най-дипломатичните думи".  

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел по телефона му прочела първите няколко реда. "Спрях я, защото нататък не ме интересува. Постът външен министър е единственият. Единственото министерство, за което ГЕРБ навремето се е преборило, направило компромис, за да има с втория мандат правителство и Денков да е премиер. Всички останали министри са техни", коментира Борисов.

"Интересно е, че вие ми говорите за някакъв документ, изпратен някъде, във време, в което те усилено сменят регулатори. Този подход вече не е незрял, този подход е арогантен и неприемлив. Този подход прави ГЕРБ в невъзможност да подкрепи каквото и да било". 

Борисов попита кой съгласува смяната в най-важната агенция в държавата - "Агенцията за държавен финансов контрол с Вили, да угодим на Вили, поритахте ли партньорите си и тя в кой меморандум е записано", попита лидерът на ГЕРБ. "В кой меморандум е записано ДНСК, БАБХ, смяната на митниците е направена, разбрахме вчера. От една и съща партия, еднолично, в разрез на всичко, което вие цитирате в този меморандум", допълни той.

"Подялба на регулаторите? Коя правова държава парцелира? Разбирам, това е много щедро предложение към ГЕРБ, с Кирил Петков да си разделим държавата на две - съдебна власт и регулатори. Този меморандум е всичко друго, но не принцип. Да поделим с Кирил Петков държавата на две. Да загърбим парламентаризма, опозицията, да си разделим 50:50 всичко. В същото време правителството е тяхно с 2/3 зам.-министри и областните управители. Обсъждането на подобен документ се прави предварително, в разговори".

Защо девет месеца те сменяха поголовно всичко, без изобщо да се сетя за подобен меморандум, попита още лидерът на ГЕРБ. "Досега единственото официално нещо, което сме се разбрали, е Денков и Габриел да направят преглед на министрите и да предложат как да се действа. Видях ги сутринта по телевизиите, те говорят от името на Мария, от мое име", каза още Борисов. 

Той отправи критики и към властта в столицата: "Хората в София са в шок, като гледат Терзиев на Мюнхенската конференция, а четири месеца няма кметство, няма нищо. Хората в София са в шок от това, което си избраха".

Депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков пък коментира, че меморандумът не е покана за преговори, както по-рано го определи съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов, а по-скоро опит за саботаж на преговори. 

"Меморандумът е датиран от март до декември 2024 г. В този период от време ще се бори корупцията, ще се създава ефективно управление и след декември 2024 г. явно ще трябва да направим ротация и да се върнем в сегашното положение, когато това не се случва. Защо са датирали за седем месеца такива приоритети, които твърдят, че са им каузата на живота", попита Биков.

По думите му тези хора демонстрират липса на каквато и да било политическа култура. "Пращания по чатове, по имейли, не е покана за преговори", категоричен е Тома Биков. "Преговори ние сме водили, те се случват с преговорни групи, пишат се документи, преговаря се, след това се представят на обществото, а не се пуска един хвърчащ лист, в който предложението е "дайте да си разделим държавата", посочи той.

Всички други общи приказки за борби с корупцията и за какво ли не са сложени, за да се опакова в някаква по-лъскава опаковка предложението "дайте двете партии да си разделим държавата", коментира Биков. "Това предлагат, без преговори, разбира се, и си мислят, че ние сме като тях. Ами не сме като тях, съжалявам", добави депутатът от ГЕРБ-СДС.

В отговор на въпрос за ротацията, Тома Биков каза, че към момент не вижда никакви изгледи да мине и добави, че са готови за избори.