В делкане няма да участваме, каза пред журналисти председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски в коментар на предложението за меморандум.

"Виждам, че някой иска да си делне държавата по един много екзотичен начин. Видяхме, че колегите обичат да се бутат в регулаторите", коментира Пеевски.

За мен е абсурдно в някакъв меморандум да има желание за подялба на съдебната власт, антикорупционни агенции, съдебна власт. Това е нечувано за мен, каза още депутатът, цитиран от БТА.

Водихме тези разговори с колегите преди това и мислех, че те се шегуват, че наистина ще поискат да си делнат съдебната власт, да си делнат службите. Виждаме всичко вътре, няма нищо за хората в това нещо, коментира Пеевски.

"ГЕРБ да си преценяват, ние сме казали, че не участваме, в това няма нищо за хората, има само делкане на служби, делкане на прокуратура, делкане на съд, делкане на антикорупционна агенция", добави той.

Ние ще се противопоставим с това, че няма да подкрепим това делкане, съгласно Конституцията, където има блокираща квота 160 гласа. Ние в делкане няма да участваме, заяви Пеевски, попитан как ще се противопоставят на това.

Ден по-рано от ПП-ДБ публикуваха документ, с който предлагат ясна преговорна рамка пред ГЕРБ-СДС за извършването на ротацията на 6 март. В него са заложени и основните цели на управлението за следващите девет месеца.

ППДБ предлагат на ГЕРБ-СДС равно разпределение на броя кандидати, избирани за членове на съответния орган. Изрично се уточнява, че ако някоя от двете групи желае да предложи кандидат от друга парламентарно представена партия, този кандидат се отчита като номинация на съответната група, която прави предложението, и не се стига до промяна на съотношението между тях.

Документът описва подробно целите на реформите в редица области като съдебната власт, незабавно избиране на членовете на Комисията за предотвратяване на корупцията, службите за сигурност, мерки за повишаване на доверието в изборния процес, продължаване на реформите в електронното управление.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък заяви, че от ПП-ДБ в момента говорят само за постове и за власт и отбеляза, че чисто технически на 6 и 7 март не може да има на ротация, защото тогава е конгресът на ЕНП в Букурещ.