По време на въздушните нападения на израелските сили е бомбардирана гръцката православна църква "Свети Порфирий" в Газа.

Според различни канали в Телеграм тя е почти напълно разрушена, като има опасения, че под развалините й са десетки вярващи православни християни и палестински цивилни, потърсили подслон там. Според палестинските власти са убити най-малко две жени, а десетки са ранените. В храма е имало десетки хора, които са потърсили убежище там преди ракетния удар. 

По данни на изданието The Wall Street Journal, около 500 души са били подслонени в църковния кампус, включително около 80 души в сградата на църковния съвет, където е станала експлозията. Израелските военни заявиха, че разследват инцидента.

"Свети Порфирий" е най-голямата църква в Газа и третият най-стар християнски храм в света. Тя е построена през 425 г. и след това осветена от католическите кръстоносци през 1150 г.

Преди дни отново имаше информация, че върху църквата е паднала ракета, но тогава информацията беше опровергана.

От Министерството на вътрешните работи в Газа са категорични, че сградата, принадлежаща на Гръцката православна църква, е жертва на нападение от Израел.

От Гръцката православна архиепископия в Йордания реагираха с изявление, с което осъждат бомбардировката.

"Израел има за цел да бомбардира църковни институции, които предоставят хуманитарни услуги в Газа", се казва в изявлението. Цитирана е и Патриаршията на Йерусалим, според която "нападението срещу църкви и техните институции, както и убежищата, които те предоставят, за да защитят невинни граждани, особено деца и жени, които са загубили домовете си в резултат на израелския обстрел на жилищни райони през последните тринадесет дни, представлява военно престъпление, което не може да бъде пренебрегнато".

От Патриаршията заявяват, че ще продължат да изпълняват хуманитарния си дълг да помагат на хората във война и мир.

Снимката с разрушенията на православния храм след ракетния удар разпространи именно Йерусалимската патриаршия

Църквата се намира в южния квартал на Газа Зейтун, само на 250 метра от баптистката болница "Ал-Ахли", която също беше ударена преди дни, при което загинаха няколстотин души, а Израел отрече да има пръст в нападението.

Гръцкият православен храм "Св. Порфирий" в Газа, построен през 5 век след Христа

Снимка: Патриаршията на Йерусалим