В оспорвана битка за кметския стол в Плевен влизат общо 15 кандидати с обещаващи заявки да се справят с претоварения трафик, замърсяването на въздуха и градските площи, проблемите с инфраструктурата, както и липсата на инвестиции и работни места за младите хора. 

Основният проблем обаче, с който ще трябва да се бори един от номинираните за градоначалници, е значително намалелият дебит на водоизточника на Плевен - водоснабдителната група "Черни Осъм".

В момента в града действа строг воден режим, провокиращ недоволството на редица браншове, а преодоляването му ще е сериозно предизвикателство за бъдещия кмет. 

В надпреварата за Плевен се впускат кандидати с колоритни биографии, като шестима от тях са сочени за фаворити. Издигнатият от инициативен комитет независим кандидат Георг Спартански се бори за трети мандат, а негови основни опоненти са кардиологът, номиниран от ГЕРБ, Валентин Христов, избраната от ПП-ДБ финансистка Наталия Цанева, съдията от Районния съд на Плевен Чавдар Попов, който също е независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, икономистът от "Възраждане" Данаил Раденцов и Александър Николов - юрист и бивш депутат от ГЕРБ-СДС, подкрепен от местната коалиция "Алтернатива на гражданите".

Сред останалите номинирани има още две ярки лица, които са потенциални скрити претенденти - кандидатът на ИТН - добре познатият театрален режисьор Димчо Дешев, както и журналистката и пиар специалист Ева Маринова, която пък е подкрепена от БСП.

В битката за кметския стол влизат още бизнесдамата Ина Христова, издигната от "Общество за нова България", Чавдар Христанов от "Средна европейска класа", финансовият мениджър и също бивш депутат от ГЕРБ - Владислав Николов - подкрепен от коалиция от партии "Заедно за силна община", Любомир Маринов - кандидатът на "Граждани за Общината", номинираният от "Левицата!" заместник-председател на Общинския съвет в Плевен Бойко Тодоров, Емил Николчев от "Българска прогресивна линия" и кандидатът на "Консервативна България" Сашо Радоловски.

Според проучване на "Маркет Линкс", поръчано от bTV, най-голям шанс да се върне в кметския си кабинет има настоящият градоначалник Георг Спартански, като агенцията посочва, че най-ожесточена ще е борбата за второто място, или кой ще се състезава на евентуален балотаж със Спартански. 

 Шестимата претенденти - партийният избор или независимите кандидати

Четирима от тях са подкрепени от политически формации, а другите двама - издигнати от инициативни комитети. Очакваната над 50% активност на вота в Плевен ще покаже по-важни ли са заявките на партиите, или гражданите избират личността, която им обещава промяна за града. 

Прави впечатление, че нито една формация не повтаря избора си за претендент за кметския стол от изборите през 2019 година. Освен Спартански, още един кандидат се явява отново на местния вот - Любомир Маринов, номиниран от "Граждани за Общината".

Независимите кандидати

И до момента везните на плевенчани са наклонени в полза на независимите кандидати, макар да са само двама, защото най-голяма подкрепа според социологическите проучвания ще получи настоящият градоначалник Георг Спартански, макар той да е подкрепен и от местната коалиция "Българска нова демокрация".

Това ще бъде трети мандат за юриста, ако успее да победи на местните избори. Спартански е с богат опит, освен като адвокат, и като политик на регионално ниво. Три поредни мандата в периода 1999-2011 г. той е председател на Общинския съвет в Плевен, а четири мандата е член на българската делегация в Конгреса на местните и регионални власти към Съвета на Европа в Страсбург.

След това - от 2011-2015 година е общински съветник в Плевен. Освен това от 2008 г. до 2012 г. -председателства на Постоянната комисия по "Организация и взаимодействие между общинските съвети и общинските администрации" на Националното сдружение на общините в Република България.

Спартански е носител и на званието "Общинар-реформатор", присъдено от Националното сдружение на общините в Република България през 2010 г. Наградата е за цялостен принос в утвърждаване и развитие на местното самоуправление в България, връчена за първи път на председател на общински съвет.

От 2016 г. е заместник-представител в Българската делегация в Комитета на регионите на Европа и заместник-представител в Съвета по децентрализация на държавното управление при Министерството на регионалното развитие и благоустройството на България.

Ако спечели изборите за трети път, Спартански има идея за доизграждане на проекта "Черен Осъм", включващо водохващане на речните води с изграждане на язовир, и едновременно с това - изграждане и реновиране на подземната довеждаща мрежа.

Ще работи и в посока насърчаването на използването на градски транспорт, с което ще бори едновременно мръсния въздух и задръстванията в Плевен. Кампанията му минава през мотото "със сърце за Плевен и с Плевен в сърцето". 

Друг негов приоритет е продължаването на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. 

"Готов е проектът за реконструкция на тази последна част от пешеходната зона, Община Плевен има пълна готовност и ще кандидатства за европейско финансиране веднага след отваряне на съответните програми по Плана за възстановяване и устойчивост", пише още в профила си във Facebook Спартански и подчертава, че по време на мандата му са извършени множество ремонти, свързани с инфраструктурата в града.

Спартански е категоричен, че винаги ще е независим кандидат, без да робува на партии, но и ще опита да работи с всички, за да са по-ползотворни решенията му за града.

Снимка: БТА

Опонент на Спартански и вторият независим кандидат сред шестимата фаворити за кметски стол е съдията от Районния съд на Плевен Чавдар Попов. Това, което той си представя за развитието на общината, може да бъде описано с една дума - "революция".

"Това, което аз се опитвам да направя, е една революция. Революция в начина, по който се правят избори, без да се купуват гласове, без да се притискат хора, които работят в разни фирми да гласуват под натиск. Без да се извършват каквито и да било престъпления - не само изборни. След това да се направи революция в начина, по който се управлява общината. Да се направи революция за България - това да се управлява 170 милионен бюджет, какъвто е от тази година на община Плевен, без да се краде, което аз мисля, че с поведението си до момента, с моята кариера, с моята експертиза могат не само да го обещая на хората, но и да го изпълня", заявява Попов при обявяването на кандидатурата си, цитиран от БНР.

Съдията от Районния съд също поставя като приоритет проблема с водния режим в Плевен. Според него проблеми на общината са още корупцията, безхаберието, инфраструктурата, шуробаджанашината, урбанистично развитие, детските и спортните бази, чистота и бездомните животни.

Снимка: БТА

Партийните номинации

Номинираният от ГЕРБ специалист по инвазивна кардиология Валентин Христов признава, че няма много богат опит в политиката, освен номинациите му за народен представител, но за сметка на това познава много добре Плевен - града, в който работи и живее със съпругата си и трите си дъщери.

"Убеден съм, че Плевен може да бъде град с работеща индустрия, с по-добра инфраструктура, с качествено образование и здравеопазване, с културна и спортна среда", заяви Христов при обявяването на кандидатурата му. 

Кардиологът си е поставил за цел, ако спечели изборите, да подобри икономическото развитие на Плевен, така че да се повишат и доходите на гражданите, а също така да запази младите, като им осигури повече възможности.

Специално внимание Христов обръща на подобряването на здравеопазването в града, развитието на спорта и превръщането на Плевен в по-зелен град. Готов е да реши и проблема и с бездомните кучета.

Снимка: bTV

Срещу него се изправя избраната от ПП-ДБ финансистка Наталия Цанева, която смята, че "отлагането на решенията и намирането на оправдания трябва да спре". 

Подобно на другите кандидати, в нейната програма са включени цели, свързани с подобряването на икономическото и инфраструктурното състояние на града, качеството на въздуха, както и повишаването на доходите на гражданите. 

"В рамките на пет години досегашната общинска управа не успя да реши проблема с бездомните кучета, въпреки че държавата предостави през 2018 г. бившата ветеринарна лечебница за тази цел. Липсата на средства поради липса на комуникация между общинската и централната власт е основната пречка за решаването на проблемите и с водоснабдяването, и с трафика", казва Цанева в интервю за БНТ и е убедена е, че като представител на управляващата политическа формация би могла да бъде добър проводник за решаване на проблемите, защото притежава волята, има и необходимата компетентност.

"Второстепенните улици не са ремонтирани. Целият град има проблеми, както и в населените места около града. В малките населени места липсват тротоари и улици", заяви още тя пред bTV.

Снимка: ПП-ДБ

Петият претендент за кметския стол на Плевен e икономистът от "Възраждане" Данаил Раденцов. В Плевен областният координатор на партията е добре познат на гражданите, тъй като редовно участва в различни инициативи за развитието на града. 

Негов основен приоритет е да запази доверието на хората, като ги включи във взимането на решения за общината чрез различни допитвания и референдуми.

Сред целите му като кмет ще бъде изпълнение на Стратегия за икономическо развитие на община Плевен, която включва разкриване на нови работни места с адекватно, европейско заплащане, стимулиране на предприемачеството и инвестициите, обясни той при издигането на кандидатурата му.

Раденцов планира и да превърне Плевен в атрактивна туристическа дестинация чрез поддържане на културно-историческите ценности в града, както и с подобряването на инфраструктурата.

Кандидатът на "Възраждане" ще се заеме и с поддържането на реда в града, като се поставят повече камери за градско видеонаблюдение и адекватни мерки и санкции срещу нарушителите.

Раденцов ще работи и за подобряването на образованието и спорта в Плевен.

Снимка: БТА

Сред фаворитите за кметското място е и Александър Николов - юрист и бивш депутат от ГЕРБ-СДС, подкрепен от местната коалиция "Алтернатива на гражданите. Той има стаж в съдебната система от над 10 години. 

Към настоящия момент е директор на дирекция "Човешки ресурси, административно и техническо обслужване и класифицирана информация" във Висшия съдебен съвет, а депутат е бил в 45-ото и 46-ото НС.

Николов смята да започне управлението си, ако стане кмет, с ревизия на управлението на Георг Спартански и на общинските дружества.

Сред приоритетите му е изграждане на съвременна инфраструктура за спортни и детски площадки, за пътища и тротоари, привличане на инвеститори, развитие на туризма, изграждане на модерна спортна зала, нов модел на управление в сферата на чистотата и други.

Снимка: БТА

Според социологическите проучвания Плевен ще се радва на висока избирателна активност на 29 октомври. Заявките на всички кандидати са силни, но решаващият глас е на гражданите. Фаворитите са шестима, но за кметския стол се борят общо 15 души, така че изненади никога не са изключени.