Руският президент Владимир Путин пристигна в Минск, за да проведе разговори с Александър Лукашенко. Путин не се среща толкова често с никой чуждестранен лидер, колкото с беларуския, но това е първата им среща на беларуска територия от 2019 г. насам - след това досега само Лукашенко посещаваше Путин. Само през 2022 г. той беше в Русия седем пъти.

Пресслужбите на двамата президенти съобщават за темите на разговорите в общи фрази: сигурност, интеграционно сътрудничество в рамките на Съюзната държава, сътрудничество в енергийния сектор, заместване на вноса.

Съобщенията, че Путин отива в Минск, за да реши въпроса за участието на Беларус във военните действия в Украйна (такива се появиха както от Киев, така и в западната преса), трябва да се смятат за "глупави и неоснователни", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Политическите анализатори предполагат, че посещението на Путин в Минск е своеобразна демонстрация на благосклонност към Лукашенко, който остава почти единственият човек, когото Москва може да нарече надежден съюзник, пише руската служба на Би Би Си.

Как Лукашенко стана чест посетител на Русия?

Руският президент за последен път посети Беларус през юни 2019 г. за церемонията по закриването на Вторите европейски игри. Според пресслужбата на Кремъл Путин е посетил състезания по бокс и гимнастика, срещнал се е с президента на МОК Томас Бах, общувал е с руски спортисти и е провел неофициална среща с Лукашенко и държавния глава на Таджикистан Емомали Рахмон.

По онова време отношенията между "съюзната държава" Москва и Минск могат да се характеризират с прочутата фраза на Лукашенко: "За чий ни е нужен такъв съюз?

В навечерието на Новата 2020 г. година избухва нов конфликт между страните заради цената на руския петрол. На 31 декември Путин и Лукашенко обсъждат проблемите по телефона в продължение на един час, а на следващия ден Русия спира доставките на петрол за Беларус.

През юли 2020 г. беларуският КГБ обявява задържането на 32 "бойци от ЧВК Вагнер" край Минск, които според беларуските специални служби са били изпратени от Русия, за да дестабилизират ситуацията.

През август 2020 г., пет дни преди президентските избори, Лукашенко отправи послание към парламента и народа, в което твърди, че руски наемници са планирали да "организират клане в центъра на Минск" и заплаши Москва с твърд отговор. Той се оплаква и от "петролната свада" с Москва, заради която бюджетът е загубил около 700 млн. долара.

Всичко това се промени след президентските избори, след чиито резултати Лукашенко се обяви за победител. Опозицията не се съгласи и в Беларус започнаха масови протести, при които десетки хиляди хора излязоха по улиците на цялата страна. Властите започнаха да потушават протестите с насилие, като протестиращите бяха задържани, бити и хвърляни в затвора.

Докато Съединените щати, Европейският съюз и други западни държави отказаха да признаят изборната победа на Лукашенко, Путин го поздрави сред първите, които го направиха, и скоро заяви, че е готов да изпрати руски сили за сигурност в Беларус, за да потушат протестите.

На 14 септември 2020 г. Лукашенко отлетя за Сочи, където се срещна на четири очи с Путин. В резултат на преговорите стана ясно, че Русия ще предостави на Беларус заем в размер на 1,5 млрд. долара.

Оттогава Лукашенко е чест посетител на Русия. През 2021 г. той посети Русия пет пъти - на 22 февруари, 22 април, 28 май, 13 юли и 29 декември.

През 2022 г. посещенията му в Русия зачестяват. Лукашенко посети страната на 18 февруари, 11 март, 12 април, 16 май, 23 май, 25 юни и 26 септември - общо седем пъти.

"Путин чувства превъзходството си над беларуския диктатор във всичко, той всъщност е господар на съдбата му. Именно подкрепата на Путин гарантираше запазването на властта на Лукашенко през 2020 г.", пише политическият анализатор Павел Усов за "Дойче веле". - При сегашните обстоятелства диктаторът на Беларус напълно осигурява и обслужва стратегическите интереси на Русия. Беларус, изгубила своята геополитическа същност, се превърна в неин военен и политически придатък.

Според политолога Путин ще се опита да запази тази позиция на Лукашенко и на страната като цяло до последно.

Повечето експерти не са склонни да вярват, че целта на сегашното посещение на руския президент в Минск е да окаже натиск върху Лукашенко по въпроси от геополитически мащаб - Путин разполага с достатъчно механизми за тази цел.

"Твърдението, че Путин отива в Минск, за да накара Лукашенко да участва във войната, е доста съмнително. Той по-скоро би извикал Лукашенко на килима (в Кремъл) и би го притиснал с по-голяма сила", казва политическият анализатор Валерий Карбалевич пред беларуския в. "Зеркало". - А фактът, че той идва в Минск, е по-скоро демонстрация на благосклонност към Лукашенко, известен знак на благодарност към единствения му съюзник.

В деня на посещението на Путин беларуското Министерство на отбраната обяви края на внезапната проверка на бойната и мобилизационната готовност на въоръжените сили, която се провеждаше по нареждане на Лукашенко от 6 декември.