Два протеста се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет. Единият е против номинацията на зам.-главния прокурор Иван Гешев за главен прокурор, а другият срещу бизнесмена Иво Прокопиев и за оставката на председателя на ВКС Лозан Панов.

Още снимки от протеста вижте тук >>

Двата протеста се провеждат, докато Пленумът на ВСС обсъжда избора на нов главен прокурор. Днес е предпоследната възможност за втора номинация за следващ обвинител номер едно. Последната е в понеделник, на 29 юли. Заседанието обаче започна днес без номиниране на ново име и така единствен кандидат засега остава Иван Гешев. 

Двата протеста влязоха в словесни нападки и се стигна до блокада на трамвайната линия. Районът се охранява от полиция.

Пред протестиращите бившия правосъден министър Христо Иванов настоя да бъде оттеглена кандидатурата на Гешев. Според инициаторите на протеста от "Демократична България" Гешев не трябва да бъде наследникът на Сотир Цацаров, защото "затри делото КТБ, подлага хора на брутални унижения и е в разрез с обществения интерес". От политическото обединение са убедени, че ако бъде избран Иван Гешев, няма да се случи така желаната реформа в Прокуратурата.

От партията призоваха министъра на правосъдието Данаил Кирилов да издигне друга кандидатура, за да има състезание за поста.

Контрапротестът пък иска оставката на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и подкрепя кандидатурата на Гешев за обвинител №1. Те издигнаха лозунги с надписи "Оставка на Лозан Панов, слуга на олигархията".

Снимка: "Булфото"

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА