Лекарите в "Пирогов" се стягат за нов протест в защита на уволнен директор. Това става по-малко от година, след като медиците от най-голямата спешна болница в страната пак напуснаха работните си места, за да се опитат да защитят отстранения си шеф.

През юли м.г. обаче освободеният от тогавашния здравен министър Стойчо Кацаров бе проф. Асен Балтов, а сега на неговото място е наследникът му на поста - проф. Иван Поромански, уволнен преди ден от настоящия ръководител на МЗ - проф. Асена Сербезова. И преди, и сега, мотивите за отстраняването на директора на "Пирогов" са едни и същи - установени нарушения при проверка.

Проф. Балтов бе освободен на 14 юли 2021 г., след като от МЗ съобщиха, че са открити нарушения в размер на общо над 1 млн. лева. Вчера от здравното ведомство мотивираха уволнението на проф. Поромански с това, че са извършвани с приоритет плащания по сключени от новото ръководство договори и са задържани плащания на стари задължения, по които текат лихви и неустойки.

Днес в открито писмо до премиера Кирил Петков и министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова началници на клиники и отделения в "Пирогов" пишат, че обявените причини за отстраняването на проф. Иван Поромански са необосновани и формални. Лекарите смятат, че зад цитираната причина за освобождаване - влошеното финансово състояние на болницата, стоят множество и комплексни причини, свързани с години наред отлагани проблеми и неадекватно управление.

Медиците настояват проф. Сербезова да преосмисли решението си и да уважи позицията на персонала на лечебното заведение. Освен това лекарите питат защо на мястото на проф. Поромански е назначен човек, който няма опит в управлението на болница от такъв ранг (става дума за д-р Валентин Димитров - бивш завеждащ интензивен сектор в детската клиника към Тракийския университет - Стара Загора -бел.ред).

Самият проф. Поромански отхвърли категорично твърденията на МЗ.

"Това е мнението на министерството, но за съжаление истината е друга. Има одит, който едва вчера разбрах, че е направен някъде в края на март. Когато дойдох на този пост ми беше ясно, че това е най-проветривото място и е нормално в един момент принципалът да реши да ме уволни. От няколко месеца се правят едни волни съчинения за дълговете и просрочията на Пирогов, че има 66 милиона дългове, което е абсолютно невярно. Спрял съм дългове, които са от старото ръководство по отношение на строителство, защото не е свършена работата", каза бившият шеф на "Пирогов" в интервю за предаването "Лице в лице" по bTV.

Той обясни, че на 31 юли 2021 г. към кредитни институции дълговете са 26 330 000 лв., а към 1 юни 2022 г. са 24 727 000 лв. Задълженията към доставчиците са 20 229 000 лв., а към 31 юли 2022 г. са 22 564 000 лв.

"Ежемесечното погасяване на тези кредити е 340 000 лв. независимо дали има коронавирус или дали болницата има затруднения, защото веднага ще запорират сметките. За 10 месеца сме платили 3 400 000 лв.", обясни още бившият шеф на "Пирогов". Иван Поромански показа и разходите за ток, които болницата е надплатила, а именно 940 000 лв.

"Такъв шамар забиха на "Пирогов" и големите болници, които поеха COVID-19, че просто не мога да разбера защо. Най-много легла - 280, имаше в "Пирогов", от които 80 болни бяха интубирани. Реално не са ни дали нищо допълнително. Ето ви още 6 милиона лева. С две думи 10 милиона лева по-малко, дадени от държавата в сравнение с миналата година, а ние сме успели да се справим като сме увеличили дълговете само с 2 милиона лева. Това е лошото управление", каза още проф. Поромански.