Колоната от бронирани машини "Брадли" се движи напред, пълна с украински войници, които носят ново и мощно американско оръжие на южния фронт на войната. Но след това една от тях се натъква на мина. Експлозията откъсва една от гъсениците на машината, подобна на булдозер, и я обездвижва. Цялата украинска колона променя посоката си и се изтегля назад.

Три седмици след началото на контраофанзивата, която е от решаващо значение за перспективите на Украйна срещу Русия, нейната армия се сблъсква с редица сложни предизвикателства, които усложняват плановете ѝ, дори при положение, че разполага с нови съвременни оръжия, предоставени от Запада. Не на последно място е огромната ивица от минни полета, които защитават отбранителната линия на Русия и представляват смъртоносно поле за украинските войски, настъпващи в откритите степи на юг.

"Всичко е минирано, навсякъде", казва лейтенант Ашот Арутюнян, командир на подразделение, който наблюдава чрез видеовръзката на дрон как мина избухва под "Брадли" и спира напредването на колоната.

През уикенда бунтът на наемници на руска земя породи надежди в Украйна, че на нейната армия може да ѝ е по-лесно, въпреки че бунтът бързо отшумя.

Но украинците все още се сблъскват с препятствия, които отличават тази кампания от бързото им настъпление през Харковска област през септември и дори от по-трудната офанзива, при която си върнаха Херсон през ноември.

Снимка: БТА/AP

Теренът в югоизточната част на страната е предимно равнинен, открити полета, за разлика от хълмовете на Донбас или силно залесения север, което лишава украинските войски от прикритие. Освен това руснаците са се окопали от месеци в обширни окопни линии, което затруднява изкореняването им.

Освен това руските бойни хеликоптери KA-52 успяват да се промъкнат през противовъздушната отбрана, забавяйки придвижването на украинските войски и повреждайки или унищожавайки предоставените от Запада танкове и бронирани бойни машини.

Минните полета са не само по-големи и повече, но и руските войски са доказали, че умеят да попълват някои минни полета, разчистени от оборудването, доставено от Запада, заяви високопоставен военен служител на Съединените щати.

Украинските сили на някои места по протежение на фронтовата линия правят пауза, за да преценят кои тактики и техники за пробиване и разчистване работят най-добре, казва служителят.

Ожесточената съпротива се отрази негативно на въоръжението на Украйна. През март Съединените щати предоставиха 113 бойни машини "Брадли". Най-малко 17 от тях - повече от 15 % - са повредени или унищожени в боевете досега, съобщава той.

Тези препятствия превърнаха ранните етапи на контраофанзивата в бавен и кървав ход, ограничавайки украинските сили до около 6,5 км от територията, придобита при най-успешното им настъпление досега. Това е по-малко от половината от разстоянието, което Украйна трябва да премине - застрашена от мини и непрестанен руски артилерийски обстрел - за да достигне основните отбранителни позиции на Русия.

"Те са се окопали, минирали са всичко, готови са", казва Евгений, редник от военизирано полицейско подразделение, който, както и някои други войници, настоява да бъде представен само с първото си име и чин. "Трудно е, но няма друга възможност."

Въпреки бавния напредък на контраофанзивата, украинските официални лица твърдят, че основните битки за пробив на руската отбрана тепърва предстоят, а тъй като по-голямата част от украинските сили все още са в резерв, според тях е рано да се оценява постиженията като успех или провал.

Украинският президент Володимир Зеленски, макар да призна, че напредъкът е "по-бавен от желаното", предупреди да не се допускат нереалистични очаквания за кинематографичен блицкриг през вражеските линии. "Някои хора вярват, че това е холивудски филм и очакват резултати веднага", каза Зеленски в интервю за Би Би Си през изминалата седмица. "Това, което е заложено на карта, е животът на хората", каза той. "Ние ще напредваме на бойното поле по начина, който смятаме за най-добър".

Във Вашингтон служителите от администрацията на Байдън публично призовават към търпение, въпреки че в частен план се притесняват, че първоначалният напредък е бавен. Един от високопоставените служители на администрацията нарече резултатите от първите няколко седмици "отрезвяващи" и добави: "Те изостават от графика".

Висш военен служител на САЩ също призна по-бавния от очакваното темп на операциите, но добави, че това не е неочаквано предвид широката руска отбрана, и предупреди да не се правят прибързани заключения въз основа на първоначалните операции. И двамата служители пожелаха анонимност.

Украйна се стреми да раздели окупираната от Русия територия в южната част на две зони, като по този начин прекъсне линиите за снабдяване на Кримския полуостров и създаде трамплин за по-нататъшни настъпления. За целта тя трябва да се придвижи на юг на около 100 км от бившата фронтова линия, където Украйна спря настъплението на Русия през март 2022 г., до Азовско море.

Снимка: БТА/AP

Основните отбранителни съоръжения на Русия се намират на около 15 км зад силно защитена територия. Тези участъци са най-трудни за преминаване.

Стратегията на Украйна е да напипва, като нанася удари на няколко места, за да намери слабо място в отбраната. Русия, която се е подготвяла за контраофанзивата в продължение на месеци, се стреми да забави украинските войски с мини, артилерия, бойни хеликоптери и контраатаки, преди те да успеят да намерят пролука и да изпратят войски, които да навлязат през нея в окупираната територия.

Успехът на Украйна сега зависи от това колко танкове, бронирани машини и войници може да запази, преди да достигне основната отбранителна линия и да я пробие. През зимата Украйна и западните съюзници обучиха и екипираха около 40 000 войници за атаката.

"Колко средства ще им останат на разположение в този момент? Много от това, което виждаме досега, е неубедително", казва пред "Ню Йорк Таймс" Майкъл Кофман, директор на отдел "Изследвания на Русия" в изследователския институт CNA във Вирджиния.

В две от трите точки на настъплението, южно от град Великая Новосьолка и град Запорожие, Украйна проби напред малко по малко и си възвърна общо осем населени места. В третата, южно от град Орехов, където "Брадли" се е натъкнал на мина, атаката изглежда е забуксувала в полетата.

Любопитно е, че Украйна е напреднала на двете места, където войските са получили по-малко нови западни оръжия, и е спряла там, където са били разположени най-модерните нови оръжия - американски "Брадли" и германски танкове "Леопард 2".

Не е ясно дали това се дължи на факта, че западното оръжие е било умишлено пратено в райони, където руската отбрана е по-силна.

Според войниците, които се сражават в този район, по-бавния напредък там, където са били разположени западни оръжия може да се обясни с местните фактори. Най-близките села, които са подходящи за намиране на прикритие в изоставени сгради, са по-далеч от фронтовата линия, отколкото на други места.

А в откритите полета артилерийските обстрели са толкова интензивни, че бойното поле "прилича на швейцарско сирене", казва оператор на дрон, който редовно наблюдава района.

Украинските официални лица настояват, че битката върви по план, макар и да смекчават очакванията си. Командващият украинската армия генерал Валерий Залужний, публикува видеоклип, на който се вижда как разглежда голяма карта и казва, че битката върви "по план".

В обширните земеделски полета в Южна Украйна войниците, които се сражават на фронта или помагат за евакуацията на ранените, разказват, че разбират стратегията на пробните атаки и че някои от тях ще успеят, а други - не. Но те споделят, че руската отбрана е внушителна и напредъкът е бавен.

Лейтенант Ярослав, медик, който е евакуирал ранени в боевете, казва, че ранените описват мъчителни битки. "Като се има предвид това, което казват момчетата, нещата не вървят толкова добре, колкото показват по телевизията", каза той.

 

Превод: Денис Коробко, Dir.bg