Партиите, с които НДСВ би си партнирала, ако влезе в следващото Народно събрание, са "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Това каза съпредседателят на НДСВ ("Национално движение за стабилност и възход") Станимир Илчев в интервю по Българското национално радио. Той направи уговорката, че това е личното му мнение и посочи, че няма как НДСВ да седне да разговаря с ГЕРБ.

"Бих цитирал ДБ и ПП като партии, които заслужават да бъдат поканени за разговор или да бъде приета евентуална подобна тяхна покана", каза Илчев в отговор на въпрос с кои формации ще си сътрудничи НДСВ в парламента.

И се мотивира защо се спира на точно тези две формации.

"Те бяха подредени от събитията през лятото на 20-а година от думите на президента Радев, от хората които гласуваха за тях, като силите, които са в противовес на порочната власт. Цитирам президента - от едната страна е порочната власт, от другата народът, от едната страна са силите, които задълбочават неравнествата, от другата на хората, които искат да предложат по-модерна и справедлива социална политика", коментира той.

Според Илчев това е някакъв критерий. "Затова го казах условно и с предпазливост. Но ако трябва да приложим критерии, нещата са ясни. Как да преговаряме с ГЕРБ, чието наследство, не наследството на Кирил Петков и тути кванти, наследството на ГЕРБ консумираме ние в момента", заяви Илчев. По думите му партията на Бойко Борисов е формация, "опитала се да върне форми на авторикратизъм".

Той подчерта, че НДСВ е била лидерска партия и никога не е била "традиционно клиентелна партия":

"Къде би изчезнала нашата клиентела, когато не успяхме да влезем в парламента. Тогава клиентелата се преориентира към Бойко Борисов, защото той пасваше на техните потребности. Днес ние нямаме никаква клиентела и не желаем да култивираме клиентелна подкрепа".

"НДСВ ще отиде на парламентарните избори със собствен ресурс, със собствени кадри, със собствените ни знакови лица. Няма да има нищо мистично около нашето усилие да обърнем тренда в българската политика", добави още Илчев в навечерието на конгреса на 21 януари, събота, на който ще бъде избран председател на НДСВ и ще се обсъжда как тя да се завърне в политиката. "Сред знаковите лица, които ще присъстват са Огнян Герджиков, Христина Христова, Гергана и Соломон Паси, Николай Василев, Антон Станков и още много други бивши министри от НДСВ и областни управители", уточни Станимир Илчев.

Той уточни, че партията не се реанимира, а искат да бъдат в Народното събрание, за да кажат, че има начин да се създават мнозинства, които да работят по определени програми.

"Всяко очакване на устойчивост в парламента е фикция. НДСВ има претенцията за по-висока коалиционна култура от сегашните партии и би могла да им съдейства да изградят мнозинство, което не е фикция".

По думите му сложната геополитическа обстановка е позната атмосфера за НДСВ, тъй като са работили в подобна ситуация през 2001 - 2004 г., когато България решаваше задачата за влизане в НАТО и ЕС.

"Партиен елит, който се е справил с такива две задачи и сега мечтае да обърне съвсем конкретно тренда в политиката, би трябвало да бъде подкрепена от големи групи български граждани".

Съпредседателят на НДСВ изброи очакванията на НДСВ за посока на развитие на страната - Шенген, еврозона, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССР).