Според него НДСВ трябва да се разпусне, защото е изпълнила задачите си и се е изчерпала.

"Mission accomplished: НДСВ реализира цели две от петте национални каузи, осъществени след Априлското въстание - НАТО и ЕС, след Освобождението, Съединението и Независимостта"
, пише той в обръщение до НДСВ.

"Разбрах (макар и по-бавно от мнозина от вас), че закриването на НДСВ е най-триумфалният му възможен финал, който да консервира за поколенията образа и обаянието на формацията. Юридическото закриване е далеч по-достойно от унизителната политическа мимикрия, на която шепата мохикани вече са подложени. От месеци насам не проумявам логиката на хаотичното, но хиперактивно лутане на върховното ръководство на НДСВ и на нестихващите му противоречиви изявления, сигнали, действия и съглашения, а за неговата мотивация мога само да се догаждам. Те, обаче, не ме вдъхновяват или респектират, поради което не съм готов да се отъждествявам с тях", писа в социалната мрежа бившият външен министър, цитиран и от в. "Сега".

Паси е поредният висш кадър на НДСВ, който напуска, разочарован от политиката на новия лидер Антония Първанова. За евроизборите тя се съюзи с коалиция КОД на Илиана Раева, като взе 20 487 или 0.915%.

За парламентарните избори на 5 октомври Първанова обяви, че води преговори за коалиция с "България без цензура" на Николай Бареков. В неделя обаче стана ясно, че няма да има коалиция между двете партии.