"Влизането в парламента няма да затрудни НДСВ", заяви Станимир Илчев. "Ветераните в НДСВ има какво да споделят с българите днес", категоричен беше той в интервю по Нова телевизия.

"Трябва да се откажем от аритметиката по време на избори", допълни още той, като даде за пример факта, че и най-малката парламентарна група може да получи мандат за правителство. 

Именно Станимир Илчев, който е съпредседател на НДСВ, е основната движеща сила за размразяването на политическата дейност на партията и нейното завръщане на политическата сцена. Това ще стане официално с конгрес на 21 януари.

Илчев наблегна на нуждата от центризъм и центристка политика у нас.

"Центризмът излъчва онази помирителна политика, която сближава далечни фракции. Онова, което сме правили през 2001 г., не беше предоговаряне, бе договаряне дали да влезем в ЕС", каза Илчев.

"Демонстративното поведение, бързоречието в политиката раждат чудовища. НДСВ тръгва към конгрес и се връща в политиката. Ние бяхме центристка партия, което не означава безкритична и всеядна. Ние търсехме съчетанието със съюзника и казвахме - вашите идеи са много добри. Двупартийната коалиция на НДСВ и ДПС и трипартийната БСП-НДСВ-ДПС не бяха безпроблемни, но те бяха саморегулиращи се", коментира Станимир Илчев.

Илчев, който беше и председател на парламентарната група, когато "царската партия" беше в Народното събрание и във властта, коментира, че патронът и създателят на формацията Симеон Сакскобургготски още не е поканен на форума.

Попитан как е реагирал той на плана за реанимация на НДСВ в реалния политически живот, Илчев коментира:

"Последният ми разговор с него ме убеди в това, че когато човек играе собствена роля, публиката няма поне да го освирка".

Илчев добави, че в НДСВ изобщо се замислят дали да канят гости от други партии.

"Не сме изпратили още покани", уточни той.

Той прогнозира още, че няма да бъде съставено правителство и с третия мандат. "Ако се състави, то ще има кратък живот. Противоречията са много дълбоки", каза той и изреди някои от спорните теми. "За тецовете - пълен разнобой, "Джеймкоп", управление на външния дълг, предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, хаосът е ентропията в българската среда", коментира бившият депутат от НДСВ.

Пръв в края на миналата година за завръщането на НДСВ анонсира проф. Огнян Герджиков, бивш председател на парламента и част ръководството тогава на НДСВ.

Проведен наскоро Национален съвет е насрочил конгрес през януари, на който да бъде избран лидер.

Национално движение за стабилност и възход (НДСВ) е либерална партия, създадена през 2001 г. като Национално движение "Симеон Втори" след завръщането на Симеон Сакскобургготски окончателно в България. Партията участва в два поредни мандата във властта, първо със свое правителство в коалиция с ДПС с премиер Сакскобургготски, а после и в Тройната коалиция заедно с БСП и ДПС с премиер Сергей Станишев.