Какво се случи до този час? 

За по-малко от осем минути Комисията по отбрана в парламента прие на второ четене законопроекта за ратификация на споразумението за предоставяне на военна помощ между България и Украйна. "За" гласуваха 13 депутати, двама - "против", а един - "въздържал се". Към момента списъкът, изготвен от Министерството на отбраната, остава засекретен, макар в публичното пространство да стана ясно, че ще предоставим на Киев леки стрелкови оръжия и боеприпаси. 

Етническите сърби в Северно Косово продължават да блокират главните пътища в областта. На пунктовете Бърняк и Ярине не може да се премине дори пеша, съобщава сръбската национална телевизия РТС. Училищата в областта са затворени. Всичко това е в знак на протест срещу ареста на бившия полицай Деян Пантич. Той, заедно с други полицаи, подаде оставка, а впоследствие бе арестуван по обвинение, че е участвал в организирането и нападението срещу полицията преди няколко дни. Косовската полиция засили миналата седмица присъствието си в четирите общини на Северно Косово, където живеят предимно етнически сърби. Напрежението там се изостри заради насрочените на 18 декември предсрочни местни избори. На фона на тази ситуация президентката на Косово Вьоса Османи ги отложи за 23 април. Избори трябва да бъдат произведени, тъй като през ноември представителите на етническите сърби напуснаха постовете си в косовските институции в знак на протест срещу решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите с косовски, припомня БТА. Сръбски депутати, прокурори и полицейски служители се отказаха от постовете си в местната власт. 

Три национални рекорда подобриха българските плувци в първия ден на Световното първенство в малък басейн в Мелбърн, Австралия, предаде "Корнер". Щафетата на 4 по 100 метра свободен стил влезе в топ 10 на света с много силно постижение от три минути и 12 секунди, което е нов национален рекорд. Българският квартет Дениел Нанков, Йосиф Миладинов, Антъни Иванов и Калоян Братанов свали близо 8 секунди от досегашното върхово постижение. На първи пост 19-годишният Нанков постави нов национален рекорд на 100 метра свободен стил с 47 секунди и 81 стотни и стана първият под границата от 48 секунди в 25-метров басейн. Калоян Братанов подобри собствения национален рекорд на 200 метра съчетано с време минута и 54 секунди и завърши 14-и в сериите, като малко не му достигна за влизане във финала.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

Какво ни впечатли преди малко?

Милиардерът Илон Мъск заклейми най-висшия американски епидемиолог доктор Антъни Фаучи, а у нас Софийската районна прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу доц. Атанас Мангъров заради твърдението му, че ваксините срещу COVID-19 можели да причинят смърт. Подробностите чуйте в обедните Podcast новини.

А какво ще кажете за това?

НДСВ се връща в политиката с всички необходими стъпки - това обяви пред БНТ проф. Огнян Герджиков. По думите на бившия председател на парламента и част от НДСВ, решението е било взето заради вакуума, който наблюдавали в политическото пространство. През декември движението е имало национален съвет, а през януари ще се проведе и конгрес. На него ще се реши кой ще оглави движението, както и дали да се поканят различни формации, които навремето са се отцепили от НДСВ. "Ще има и нови лица, научих, че по места вече има желаещи да се записват в НДСВ, има възвръщане на доверието и хубавите спомени", отбеляза проф. Герджиков, който очаква това "да обърне тренда на политическия живот". И добави: "Ще направим така, че да имаме готовност за предсрочни избори".

Ето защо ви питаме: 

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.