Този следобед на посещение в България пристигна главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши и вече проведе срещи с правосъдния министър Янаки Стоилов и главния прокурор Иван Гешев. България е първата, която тя посещава, откакто ръководената от Кьовеши институция започна да работи на 1 юни. Визитата й в страната е двудневна.

Целта на посещението й е да ускори процедурата по избиране на нови 6 делегирани прокурори, след като Европейската прокуратура одобри само 4 от 10 български номинации.

Малко след 17.00 ч. тя пристигна в Министерството на правосъдието, пред което се проведе протест срещу главния прокурор

Вижте снимки >>

Визитата на Лаура Кьовеши идва на фона на продължаващи граждански протести с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев и на Висшия съдебен съвет. Протестиращите носят плакати на български, румънски и английски, които призовават Кьовеши да не вярва на обвинител №1 Иван Гешев, когото наричат "мафиот", скандирайки "Гешев е позор!".

Снимка: БТА

Разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото. Това е заявила европейският главен прокурор Лаура Кьовеши по време на срещата си със Стоилов. Двамата са обсъдили и темата за специализираното правосъдие.

Проф. Стоилов е отбелязал "високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на Eвропейската прокуратура". Той е изразил готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура.

Снимка: БТА

Кьовеши се срещна и с главния прокурор Иван Гешев в Съдебната палата в София, съобщиха от прокуратурата.

Иван Гешев е поздравил Лаура Кьовеши във връзка с официалния старт на 1 юни 2021 г. на работата на Европейската прокуратура. Той е изразил увереност в перспективите за успешно сътрудничество в интерес на европейските граждани между Прокуратурата на Република България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност.

На срещата са присъствали заместниците на главния прокурор Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева и завеждащият Отдел 8 във ВКП - "Престъпления против финансовите интереси на ЕС и взаимодействие с Европейската прокуратура", прокурор Камен Михов.

От страна на Европейската прокуратура участие са взели българският представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева, и.д. ръководител на сектор "Стратегии и изпълнение" Милан Ярон и говорителят Тине Холевоет.

Главният прокурор съобщи за срещата си с Кьовеши и в Тwitter

Снимка: Twitter

Очаква се среща на румънката и с прокурорската колегия на ВСС, на която ще се обсъди попълването на предвидения за България брой на европейски делегирани прокурори.

Кьовеши ще говори пред медиите утре, а програмата ѝ се пази в тайна от съображения за сигурност. Посочва се единствено, че тя ще посети офиса на институцията в София и ще проведе срещи с българските власти. 

Преди дни Кьовеши е имала кратка среща с Янаки Стоилов, на която е станало дума за вакантните позиции за европейски делегирани прокурори.

"Да, и се очаква по най-бързия начин тези въпроси да бъдат решени както от страна на България по отношение на непопълнените места, така и по отношение на няколко държави, които още не са приключили своите процедури за излъчване на европейските прокурори", каза Стоилов.

Четиримата одобрени делегирани прокурори са Димитър Беличев, Бойко Калфин, Светлана Шопова и Вероника Трифонова. Останалите шестима, подбрани от Прокурорската колегия, не бяха одобрени. На първи юни, когато европейската прокуратура заработи официално, в интервю за БНТ Лаура Кьовеши обясни причините Европейската прокуратура да отхвърли шестима кандидати от България. В Брюксел тя заяви, че предложенията не са отговаряли на изискванията.

"Разбрах, че процедурата в страната е била прозрачна, ние не я коментираме. Но на базата на вътрешни правила ние имаме нашите собствени вътрешни процедури. Нека ви дам само един пример - имахме кандидати, които нямат опит като прокурори, а това е първото условие на Европейската прокуратура - да имат дълъг опит в разследването на финансови престъпления", обясни Кьовеши.

В Европейската прокуратура работят делегирани прокурори от 22 държави членки на ЕС. Институцията има правомощия да провежда разследвания, засягащи бюджета на ЕС. По данни на Съвета на Европа държавите членки губят най-малко 50 млрд. евро годишно от приходи от ДДС поради трансгранични измами. Европейските прокурори се назначават с мандат от шест години, който не подлежи на подновяване.