Този уикенд кризата в Нигер може да достигне критична точка. Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), геополитическият блок на държавите от Западна Африка, определи 6 август (неделя) като краен срок, в който военната хунта в Нигер, трябва да се оттегли и да върне на власт демократично избрания президент на страната Мохамед Базум. Досега генералите не са показали никакви признаци, че ще се съобразят с исканията на регионалната организация. Вместо това делегация на хунтата привлече подкрепата на пучистките режими в съседните Мали и Буркина Фасо. Двете страни дори въвлякоха и себе си във възможния конфликт, като по-рано тази седмица направиха съвместно изявление, в което предупредиха, че намесата на ЕКОВАС в Нигер ще представлява обявяване на война и срещу самите тях.

Западноафриканският блок прекрати членството на Мали, Буркина Фасо и Гвинея в органите за вземане на решения на ЕКОВАС след извършените там преврати. Анализатори смятат, че ръководството на организацията иска да спре превратите в региона, поставяйки ограничителната линия около Нигер - бедна държава, чиято млада демокрация показа известна устойчивост под ръководството на Базум. Докато Мали и Буркина Фасо попаднаха в орбитата на Москва под ръководството на хунтите, Нигер остана нещо като прозападен редут в Сахел - полупустинен африкански регион южно от пустинята Сахара. Дори когато хунтата се установи в столицата Ниамей, в Нигер военнослужещите от Съединените щати и Франция не се изтеглиха от разположените на територията на страната военни бази, пише американският вестник "Вашингтон пост".

Вчера в столицата на Нигерия Абуджа завърши срещата на началниците на отбраната на страните от Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), на която те обсъдиха възможността за военна намеса, ако дипломатическите усилия не доведат до възстановяването на властта в Нигер, отбеляза "Дойче веле".

Каква е вероятността ЕКОВАС да изпрати войски в Нигер?

"Вероятно за мащабна интервенция е много, много голяма", заяви пред германското издание геополитическият анализатор Огигве Егeгу. Според него Съединените щати ще подкрепят намесата, тъй като Нигер е изключително важен партньор в Сахел в борбата срещу джихадистите бунтове. Освен това нестабилността в страната би позволила на Русия да упражни още по-голямо влияние в региона, в който поредицата от преврати отслаби влиянието на Запада и позволи на пучистите да обърнат погледите си към Кремъл, добави той.

ЕКОВАС се бори да овладее отстъплението от демокрацията в Западна Африка и се зарече, че последвалите превратите в региона няма да бъдат толерирани и няма да допуснат да се повтори сценарият от Мали, Буркина Фасо и Гвинея, отбелязва изданието.

Намиращият се в Мали експерт по сигурността Фахираман Коне смята, че военната намеса е "възможна", особено предвид желанието на новия президент на Нигерия Бола Тинубу да възвърне позицията на Нигерия като регионален лидер.

Тинубу, който бе избран за председател на ЕКОВАС преди по-малко от месец, "иска да затвърди лидерството на Нигерия (и нейната) военна, финансова и дипломатическа сила в региона", казва Коне, ръководител на проекта "Сахел" в Института за изследване на сигурността, африкански мозъчен тръст.

"Ние ще подкрепяме нашия народ в борбата за свобода и ангажимента ни към върховенството на закона, а не към цевта на оръжието" заяви нигерийския президент в неделя на извънредна среща на западноафриканската организация.

Запитан от журналист на "Вашингтон пост" дали смята, че ще се стигне до военна интервенция, ако хунтата не започне да показва никакви признаци на отстъпление посланикът на Нигер в Съединените щати Мамаду Киари Лиман-Тангири заяви, че Икономическата общност на Западноафриканската общност (ЕКОВАС) е определила набор от санкции с ясно изразена степенуване, което преминава от прекъсване на икономическите трансакции, забрана на вноса и износа, прекъсване на електроснабдяването и в краен случай - използване на сила.

"В момента санкциите дават резултат", заяви Лиман-Тангири. "Цените на много стоки се покачват. Реалността на място е, че хората започват да страдат. И ако този опит за преврат продължи, страданията само ще се увеличат. Затова сега мисля, че е време хунтата да осъзнае това и да се върне в казармите си", добави той.

Дипломатът подчерта, че не е изключено да се стигне и до конфронтация, въпреки че определи намесата като крайна мярка. "Така че, за съжаление, ако хунтата продължи да действа, може да тръгнем по този път, но наистина никой, който обича Нигер, не би искал това да става", заяви той.

Действала ли е ЕКОВАС при подобни заплахи и преди?

Западноафриканският блок, в който участват 15 държави, и преди е отправял заплахи за възможна намеса. За последно това случи през 2017 г., когато организацията изпрати войски в Гамбия, където дългогодишният лидер Яхия Джамех отказа да се оттегли от поста си след загуба на изборите. След като около 7000 войници от подкрепяните от ЕКОВАС многонационални сили, водени от Сенегал, се струпаха на границата с Гамбия, Джамех бързо се съгласи да се оттегли. Около 2500 военнослужещи, сред които войници от Сенегал, Мали, Гана, Того и Нигерия, все още участват в операции по поддържане на мира в страната.

Организация разполага и със сили на територията на Гвинея-Бисау, където след опита за преврат през февруари 2022 г. разположи 600 военнослужещи от Нигерия, Сенегал, Гана и Кот д'Ивоар.

В миналото регионалният блок създаде мироопазващата мисия "ECOMOG", водена от въоръжените сили на Нигерия, за да подпомогне възстановяването на реда в Либерия и Сиера Леоне. През 2003 г. ЕКОВАС разположи войски в Кот д'Ивоар, където по онова време се води гражданска война (2002-2007 г.).

С какви войски разполага ЕКОВАС в момента?

При намеса в Нигер ще се разчита до голяма степен на Нигерия, която разполага с 223 000 военнослужещи, както и с модерни изтребители и въоръжени хеликоптери. Експерти твърдят, че Нигерия не само разполага с най-голямата армия в региона, но че е логично да се разчита на нея при нужда от интервенция, тъй като има обща граница с Нигер, дълга около 1600 километра.

Вчера Сенегал официално заяви, че ще участва, ако ЕКОВАС реши да се намеси с военна сила в Нигер. Министърът на външните работи на страната Айсата Тел Сал заяви пред журналисти в столицата Дакар, че Сенегал е длъжен да се съобрази с решенията на западноафриканската организация.

Редица други държави обаче, които също са членки на регионалния блок, категорично се разграничиха от позицията на Нигерия и Сенегал и заявиха, че няма да подкрепят използването на сила в Нигер.

"Освен нашата съседка Нигерия, не мисля, че има друга сила (членка на ЕКОВАС)... защото Мавритания не е съгласна, Алжир също не е съгласен, Мали и Буркина Фасо не са съгласни. А Бенин няма да нападне Нигер", казва Абдул Мумуни Абас, експерт по превенция на радикализацията.

Анализаторът Егуегу обаче изтъкна, че нигерийската армия е "затънала у дома" в борбата с войнстващото ислямистко движение "Боко Харам" и въоръжените бунтовници, като провежда военни операции в 30 от 36-те щата на страната.

Това ще представлява голямо предизвикателство за нигерийските сили да съберат истинската си мощ за подобна интервенция, категоричен бе той.

Какви са шансовете на ЕКОВАС да постигне успех?

Военната намеса в Нигер би била напълно различна от онова, което се е случило Гамбия - най-малката държава в Африка, която има сравнително слаба армия, отбелязва "Дойче веле".

За разлика от Гамбия Нигер е огромна страна, разположена в сърцето на Сахел. Въпреки че е една от най-бедните страни в света, нейните войски имат опит в борбата срещу джихадистите и са били обучавани от Съединените щати, които разполагат с 1100 военнослужещи в страната, и Франция, която има около 1500 войници там. "Размерите на Нигер, големият брой войници и нигерската армия, разбира се, затрудняват нещата", казва Артур Банга, историк и анализатор в областта на отбраната от Кот д'Ивоар.

Ситуацията около ролята на Мали и Буркина Фасо в подобен конфликт обаче все още не е ясна, подчертава германското издание. И двете държави предупредиха, че всяка военна намеса в Нигер ще се счита за "обявяване на война" срещу тях самите.

И двете страни се управляват от военни правителства, дошли на власт след преврати, в резултат на което и двете са отстранени от органите за вземане на решения на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС).

Всичко това означа, че макар интервенцията да е "много вероятна", заяви Огигве Егегу, "всъщност има много голям риск... да се превърне в истинска война".