Нигерия е прекъснала доставките на електроенергия за Нигер, научи Франс прес от близък до ръководството на Нигерската електропреносна компания (Nigelec) източник. Тази стъпка е в съответствие с наложените от съседните западноафрикански страни санкции срещу Нигер, след като страната бе дестабилизирана от пуч. 

"Нигерия изключи на 1 август високоволтовата линия, която транспортира електроенергия за Нигер", е заявил източникът.

Страната, чиято електроенергия зависи на 70 на сто от вноса от съседката ѝ Нигерия, подлежи на международни санкции, откакто военни свалиха президента Мохамед Базум преди седмица, припомня БТА.

Днес самопровъзгласилият се нов лидер на Нигер Абдурахаман Чиани отхвърли санкциите, наложени миналата седмица от Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), като "незаконни, несправедливи и безчовечни", предаде Ройтерс. 

Той заяви в телевизионно обръщение в навечерието на Деня на независимостта на страната, която е бивша френска колония, че Нигер няма да се поддаде на регионалния и на международния натиск да върне на власт президента Мохамед Базум. 

На извънредна среща в Абуджа миналата седмица ЕКОВАС преустанови напълно финансовите трансакции и търговските връзки с Нигер. Западноафриканските държави дадоха на превратаджиите една седмица, за да върнат на власт демократично избрания президент. Сред потенциалните наказателни мерки срещу пучистите са забрана за пътуване и налагане на зона, забранена за полети. Използването на военна сила също е потенциален вариант за действие, бе подчертано в комюникето след края на срещата. 

Чиани, освен това, подчерта, че френските граждани "никога не са били обект и на най-малката заплаха" и нямат "никаква обективна причина да напускат Нигер", допълва Франс прес. 

Вчера с четири полета Франция изтегли от африканската държава свои и граждани на други страни. САЩ също обявиха готовност да евакуират част от дипломатите си, а Великобритания посочи като свой приоритет евакуирането на гражданите си.