Общо 90 държави и организации ще се включат в срещата на високо равнище, която ще се проведе в Швейцария от 15 до 16 юни и ще има за цел да проправи път към мира в Украйна, съобщи швейцарското правителство, цитирано от Ройтерс и БТА.

През януари Швейцария се съгласи да бъде домакин на срещата на върха по молба на украинския президент Володимир Зеленски и положи усилия да събере подкрепа сред държавите, които имат по-добри отношения с Москва, отколкото водещите водещите западни сили.

Швейцарското правителство, което организира разговорите в луксозния планински курорт Бюргенщок, разположен на планински хребет на езерото Люцерн, заяви, че на срещата на върха са били поканени общо около 160 президенти и министър-председатели.

Около 40 държави ще бъдат официално представени на по-ниско равнище, заяви днес в Берн швейцарският президент Виола Амхерд. На срещата на върха ще участват и представители на ООН и други международни организации.

Русия не е поканена на мирната конференция за Украйна, но в изявление на правителството се казва, че срещата ще има за цел "съвместно да определи пътна карта" за това как да се включат както Москва, така и Киев в бъдещия мирен процес.

Москва определи срещата на върха като пропагандно мероприятие на Запада и "загуба на време".

Отсъствието на Русия на предстоящото събитие насърчи силни съюзници на Москва като Китай да заявят, че няма смисъл от мирни преговори, ако в тях не участват и Русия, и Украйна. Това намали очакванията за какъвто и да е било голям пробив по време на преговорите, отбелязва Ройтерс.

По време на срещата на върха ще бъдат обсъдени въпроси от широк международен интерес, като необходимостта от ядрена и продоволствена сигурност, свободата на корабоплаването, както и хуманитарните въпроси, в това число и военнопленниците, заяви швейцарският министър на външните работи Иняцио Касис.

Редица лидери ще отпътуват за Швейцария веднага след срещата на върха на Групата на седемте държави с най-развити икономики в света (Г-7), която тази година ще се проведе в Италия на 13-15 юни. Сред тях ще бъде и германският канцлер Олаф Шолц. Президентът на Съединените щати Джо Байдън обаче няма да участва и ще изпрати вицепрезидентката Камала Харис. Очаква се Зеленски също да вземе участие в срещата.