За президента всяко служебно правителство е кошмар, а подозренията, че той иска да упражнява изпълнителна власт, са плод на невежество по отношение на самия него. Това заяви в интервю за Dir.bg социологът Кънчо Стойчев. Според него от сблъсъка Корнелия Нинова - Румен Радев губещ ще бъде изборният резултат на левицата. Кънчо Стойчев очаква служебният кабинет да управлява по-дълго от предвиденото заради възможните трудности за съставяне на стабилно мнозинство в парламента.

- Г-н Стойчев, какви сигнали даде президент Румен Радев с избора си на министри?

- Не мисля, че Радев дава какъвто и да било сигнал, но както винаги се търси под вола теле. Президентът се стреми именно да не дава сигнали и бяга от зависимост от когото и да било.

- Какво най-напред трябва да свършени новото правителство?

- Да провери какво заварва и съответно да внесе корекции където е необходимо. Но изборите са приоритет.

- Смяна на областните управители, кризисен щаб в енергетиката, как гледате на първите решения на служебния кабинет?

- Смяната на областните управители е стандартен и задължителен ход за осигуряване на честни избори, защото отиващите си са политически назначения, а всяка областна управа има важни функции при изборите.

- Очаквате ли завой на Изток и подновяване на преговорите с "Газпром"?

- Докато мислим за завои на Запад или на Изток, ще продължим да копаем дъното. Единствената посока, в която следва да се движи всяко наше правителство, е посоката на интересите на България, на гражданите ни и на бизнеса.

- Корнелия Нинова обвини в реваншизъм президента Радев. Може ли този сблъсък да окаже влияние върху резултата на БСП от изборите?

- Нинова е доказала, че може да тласка БСП все по-надолу и по-надолу, даже май вече е шампион в това отношение. И шампион по износ на оръжие. А от сблъсъка й с Радев - все по-нахален между впрочем - губи левицата.

- Ще помогне ли служебното правителство за излизане от политическата криза или влизаме в спирала от избори? Търси ли Радев в момента мнозинство, върху което да оказва влияние?

- Служебното правителство по определение е силно ограничено. Твърде вероятно е обаче то да остане малко по-дълго, тъй като едва ли лесно ще се състави ново. А колкото до Радев, за него всяко служебно правителство е кошмар - подозренията, че той иска да упражнява изпълнителна власт, са плод на невежество: невежество по отношение на самия Радев.

- Остави ли подводни мини кабинетът "Петков"?

- Не. Остави надводни мини.

- Как оценявате ефекта от евентуално коалиране на ПП и ДБ преди изборите?

- Подобна коалиция, така горещо приветствана от редица коментатори, от социологическа гледна точка е кристална глупост.

- ВМРО заговори за обединение на база българофили?

- Войводите следва да почакат на резервната скамейка, докато електоратът позабрави колко време крепяха партията, която ги изпързаля по македонския въпрос.

- Виждате ли шансове за т.нар. евроатлантическа коалиция след изборите?

- Освен партии, има все пак и електорат. Не си представям как арестуван и арестуваш ще управляват заедно, пък дори и коалицията им да се определи като космическо-атлантическа.

- Какви са шансовете на ИТН за място в следващия парламент?

- Имат шанс да влязат поради очакваното по-скоро слабо гласуване. ИТН има твърд електорат, а и да не забравяме, че доста хора ги критикуват не за свалянето на правителството, а че прекалено са се забавили...

- Критиците обвиняват Стефан Янев, че е по-близо до възгледите на Костадин Костадинов, отколкото до проевропейските. Ще си подкопаят ли гласовете взаимно тези две партии?

- Не, различни са - Янев изобщо не е националист. Той ще играе на консервативния терен.