Заместник генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок приветства споразумението между Русия и Турция за последното контролирано от бунтовниците укрепление в сирийската провинция Идлиб. Лоукок каза, че ако бъде изпълнено изцяло, то може да предотврати катастрофална военна атака, способна да предизвика "най-тежката хуманитарна трагедия на 21-ви век", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"За да има успех обаче, демилитаризацията изисква съгласието на всички страни", заяви той пред Съвета за сигурност на ООН.

Лоукок каза, че за трите милиона цивилни в Идлиб въпросът е дали това е просто отлагане на екзекуцията или е началото на отмяна на смъртната присъда, първа искрица надежда в края на тунела.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура каза пред Съвета за сигурност, че споразумението между лидерите на Русия и Турция за създаване на демилитаризирана зона в Идлиб е предотвратило голяма военна офанзива "и това е много добра новина".

При деескалация в Идлиб няма причина да не се напредне експедитивно към политическия процес, отбеляза емисарят.

Работата по създаването на нова система за сигурност в сирийската провинция Идлиб започна още от днешния ден, заяви вчера руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

Той напомни, че подписаният от Русия и Турция меморандум за стабилизиране на обстановката "предполага и предвижда в най-кратки срокове, и по-точно, до 10 октомври, извеждане на тежкото въоръжение от демилитаризираната зона, която минава по периметъра на идлибската зона за деескалация в дълбочина от 15 до 20 км."

"След това до 15 октомври трябва да бъдат изведени всички радикални формирования. Като радикални се имат предвид "Ислямска държава" (ИД), "Джебхат ан Нусра" (на снимката - бойци на организацията), тези, които са включени в списъците на ООН като терористични организации", каза министърът.

Шойгу отбеляза, че също е била свършена много работа за определяне на маршрутите за по-нататъшното развитие на транспортното движение от Алепо към Хама и от Алепо към Латакия.

"Това трасе трябва също до края на годината да бъде достъпно за всички жители както на Алепо, така и на идлибската зона за деескалация", каза той.

Министърът добави, че се обсъждат още редица въпроси, засягащи осигуряването на работата в демилитаризираната зона, където постоянно ще патрулират руската военна полиция и подразделения на турските въоръжени сили.