Бял полумесец и бяла звезда на червен фон. Националният флаг на Турция се вее край един пост на турските военни в сирийската провинция Идлиб - последната крепост на бунтовниците и на някои джихадистки милиции. На полето около турския наблюдателен пост няколко сирийски семейства са издигнали импровизиран лагер. "Бяхме край фронтовата линия и селата ни бяха обстрелвани. Мислехме си, че тук при турците ще сме на сигурно място, затова и дойдохме насам. Но нямаме палатки, нито храна. Няма дори вода за децата ни. Всички тук са прокудени от родните си места и не знаят къде да отидат. Това не е живот. Това е истински кошмар", казва един от мъжете.

Турция е разположила в периферията на провинция Идлиб дванайсет наблюдателни поста. Те бяха създадени със съгласието на Русия и Иран през миналата година, когато регионът беше обявен за "деескалационна зона".

30 000 прокудени - само за седмица

Сирийските и руски нападения срещу южната част на Идлиб и северните части на намиращата се в съседство провинция Хама само за една седмица са прокудили най-малко 30 000 души от родните им места, съобщават от ООН. Абу Фауаз е един от онези, които са успели да се доберат със семейството си до крайния север - чак до границата с Турция. "Наложи се да бягаме от южната част на Идлиб, която беше постоянно бомбардирана. Това ни принуди да се нанесем в този лагер в Атме. Хората като нас просто не знаят какво да правят и къде да отидат. В Южен Идлиб всичко е в развалини. Господ да ни е на помощ", казва той.

Мнозина са натоварили цялата си покъщнина на малки пикапи и се опитват да избягат - от колите стърчат дюшеци, възглавници, палатки, тенджери.

Страхът е повсеместен - страхът от войниците на Асад, които са тръгнали на военна офанзива, но и страхът от джихадистите, които са се укрепили в някои от по-големите населени места. В Харем някои от тях наскоро издигнаха бесилка на публично място. Посланието е повече от ясно: Никой да не си мисли да се предава!

Активисти съобщават, че терористичната организация "Хаят Тахрир ал Шам", състояща се от привърженици на Ал Кайда, е отвлякла и изтезавала десетки цивилни граждани, след като ги обявила за предатели. В столицата на провинция Идлиб терористичната организация инсталирала и стотици видеокамери, за да наблюдава поведението на местните жители.

"Терористите са само малка част от сирийския народ"

Преди няколко дни десетки хиляди хора излязоха на протести в различни населени места на провинцията, за да демонстрират срещу задаващата се военна офанзива на режима на Асад. Те са противници на диктатора, но в никакъв случай не са терористи. Юсеф Садик, който е бил сред протестиращите в град Идлиб, казва:

"С тази демонстрация целим да покажем, че сирийският народ иска свобода. А екстремистите - или терористи, както ги наричаме ние - са само малка част от целия сирийски народ и от всички, които се борят срещу Башар Асад и неговия режим", казва Юсеф Садик.

Публикувано в DW