Русия и Турция се споразумяха да създадат демилитаризирана буферна зона в сирийската провинция Идлиб, която ще разделя сирийските правителствени сили от бунтовническите сили. Това заяви днес руският президент Владимир Путин след преговори с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Сочи, предадоха световните агенции.

Турски и руски военни ще патрулират в зоната, за да гарантират, че установеният в нея режим се спазва. По силата на споразумението всички тежки оръжия ще бъдат изтеглени от зоната, а "радикално настроените" бунтовници, включително "Джебхат ан нусра", ще трябва да се изтеглят от нея.

"Решихме от 15 октомври тази година да създадем по линията на съприкосновение демилитаризирана зона с ширина 15-20 км", заяви Путин след срещата, цитиран от БТА.

Снимка: AP/БТА

Руският президент съобщи и за други договорености, постигнати при разговорите с Ердоган. Той каза, че по предложение на турския му колега до 10 октомври е планирано да бъде изведено от зоната тежкото въоръжение, танковете, реактивните системи за залпов огън, оръдията и минометите на всички опозиционни групировки.

"Контрол в демилитаризираната зона ще осъществяват подвижни патрулни групи на турските подразделения и подразделения на руската военна полиция. Предвижда се възстановяване на транзитното движение по трасетата Алепо - Латакия и Алепо - Хама не по-късно от края на годината, пак по предложение на турската страна", каза още Путин.

Той подчерта, че Русия и Турция работят усилено за решаване на кризата в Сирия, укрепване на режима на прекратяване на огъня и подобряване на хуманитарната ситуация.

Освен това Москва и Анкара са се договорили да отстранят всички радикални групировки от територията на Идлиб.

"Необходимо е идлибския въпрос да бъде решен в духа на астанинските процеси. Територията, която се намира под контрола на сирийската армия и опозицията, трябва да бъде демилитаризирана. Заедно с Русия ще приложим всички усилия за отстраняването на всички радикални групи от тези територии. Убеден съм, че с това споразумение избегнахме опасността от голяма хуманитарна криза в Идлиб", заяви на свой ред Ердоган на пресконференцията.

След като двамата президенти се договориха за създаването на демилитаризирана зона, руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че нова военна операция в Идлиб няма да има.