Руски и сирийски изтребители са възобновили интензивните удари в сирийските провинции Идлиб и Хама днес, съобщиха местни жители и представители на спасителните служби, цитирани от Ройтерс.

По думите им хеликоптери на сирийската армия са хвърляли варелни бомби, обикновено пълни със силно експлозивни вещества и шрапнели, над селата Ал Хабет и Абдин в южната част на Идлиб, както и върху редица други селища в района.

Сирийската армия отрича да използва варелни бомби, макар следователи на ООН да са документирали пространно употребата им от военните, отбелязва Ройтерс.

Според източник сред бунтовниците и организация, следяща въздушните удари в Сирия, руски изтребители са нанесли поредица удари срещу близките градове Латамне и Кафр Зейта в северната част на провинция Хама.

Дамаск, с подкрепата на Иран и Русия, подготвя мащабна офанзива за възстановяване на контрола над Идлиб и близки райони в северозападната част на страната. Провинцията е последният голям бастион в Сирия на противниците на президента Башар Асад.

Руската и сирийската авиация възобновиха кампанията си в областта само ден, след като в петък президентите на Турция, Иран и Русия не успяха да договорят примирие, което би блокирало офанзивата.

Турция и западните сили предупреждават за опасността голяма военна акция, ползваща се с руска подкрепа, да доведе до кървава баня в гъсто населената провинция.

ООН също изрази опасения, че пълномащабна офанзива може да причини хуманитарна катастрофа с десетки хиляди цивилни жертви.

Засега въздушните удари не са поразили голям град в провинцията с над три милиона души цивилно население. Голяма част от жителите на Идлиб са бежанци от други райони на Сирия.