Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната му разполага с неопровержими доказателства, че бунтовниците в Идлиб планират използването на химическо оръжие.

"Смятаме за недопустимо, когато под предлог защита на гражданското население терористите искат да се измъкнат от ударите, а също така да нанесат вреда върху правителствените войски на Сирия", заяви Путин след срещата на върха с президентите на Русия, Иран и Турция.

"Именно срещу него са насочени опитите да се инсценира употребата от страна на сирийските власти на отровни вещества", допълни той. "Имаме неопровержими доказателства, че терористите подготвят подобна операция, такива провокации", посочи руският лидер.

Путин съобщи, че в тази връзка е информирал своите колеги за провеждана от руската страна работа рамките на Съвета за сигурност на ООН и ОЗХО. "Ще отбележа, че към антитерористичните усилия са се присъединили и отрядите на въоръжената опозиция в Сирия, което се приема за нещо извънредно важно", отбеляза той и уточни, че този факт ще способства за повишеното равнище на доверие между страните в страната.

Турция, Иран и Русия договориха сътрудничество за Идлиб

Президентите на Турция, Иран и Русия Реджеп Тайип Ердоган, Хасан Роухани и Владимир Путин се съгласиха да работят "в дух на сътрудничество", за да се опитат да стабилизират ситуацията в сирийската провинция Идлиб, предава AFP.

В официално заявление, прието след тройната среща на високо равнище в Техеран, пише, че лидерите "са разгледали ситуацията в зоната за деескалация в Идлиб и са решили да се отнесат към нея в дух на сътрудничество, характеризиран от Астанинския формат".

Трите държави са гаранти на процеса от Астана, серия от преговори по сирийската граница за война, стартиран след намесата на Русия в конфликта, който доведе до създаването на зони за деескалация.

Иран, Русия и Турция подкрепят воюващите страни в Сирия, като Техеран и Москва подпомагат финансово властите в Дамаск, а Анкара - бунтовниците.

"Борбата срещу тероризма в Идлиб е неизбежна част от последователната мисия за постигане на мир и стабилност в Сирия", обяви президентът на на Иран Хасан Рохани в началото на срещата на върха в присъствието на Путин и Ердоган. Той обаче подчерта, че "борбата не трябва да причинява страдание на цивилните или да доведе до "политика на изгорената земя".

Путин се противопостави на предложеното от Ердоган примирие в Идлиб, защото Фронтът Нусра и бойците на "Ислямска държава" там не са участвали в преговорите за мир. Вземайки под внимание страховете на редица западни държави и неправителствени организации, Ердоган предупреди за опасността от "кървава баня" в случай на офанзива на режима в Идлиб.

Подкрепяни от Русия сирийски правителствени сили се готвят да завладеят Идлиб. Днес в югозападните части на Идлиб бяха извършени нови руски въздушни удари срещу бунтовнически и джихадистки позиции, отнели живота на двама души, според сирийска НПО. Западните държави отдавна обвиняват сирийските военни в използването на химически оръжия.