Има "много доказателства", че сирийските правителствени сили подготвят атака с химически оръжия в провинция Идлиб, каза новият представител на САЩ за Сирия Джим Джефри. Той предупреди, че евентуално нападение срещу последния голям бунтовнически анклав би било "безразсъдно изостряне на ситуацията", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Напълно съм сигурен, че имаме много, много силни основания да отправяме тези предупреждения", каза Джефри.

"Според нас евентуално настъпление е нежелателно, тъй като би представлявало безразсъдно изостряне на ситуацията", заяви той.

"Има много доказателства, че се подготвят химически оръжия", каза Джефри.

САЩ предупреждават сирийското правителство да не използва химически оръжия при многоочакваната офанзива.

Джефри каза, че евентуално настъпление на руските и сирийските сили и използването на химически оръжия би предизвикало голяма бежанска вълна към Югоизточна Турция или райони в Сирия под турски контрол.

Той описа ситуацията в Идлиб като "много опасна" и заяви, че Турция, която подкрепя някои бунтовнически групи в района, се опитва да избегне пълномащабна офанзива на сирийското правителство.

"Мисля, че последната глава от историята с Идлиб още не е написана. Турците се опитват да намерят изход. Те показват силна съпротива срещу евентуално нападение", каза Джефри.

Според него сирийският президент Башар Асад "няма бъдеще като управник", но не е работа на САЩ да се отървават от него.

Джефри каза още, че САЩ ще останат в Сирия, докато не бъде нанесено "трайно поражение" на "Ислямска държава".

Междувременно осем европейски страни в Съвета за сигурност на ООН призоваха сирийските съюзници Русия и Иран да подкрепят прекратяването на огъня в провинция Идлиб и да не застрашават живота на 3 милиона души, от които 1 милиона деца, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

В съвместно изявление, разпространено преди срещата на лидерите на Русия, Иран и Турция в Техеран днес, осемте страни от Европейския съюз, сред които Белгия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша, Швеция и Великобритания, предупредиха, че евентуално пълномащабно настъпление в Идлиб би довело до "възможни катастрофални хуманитарни последици за цивилните". Според тези страни "единствено ръководен от ООН процес може да доведе до решение на конфликта, което уважава свободата и достойнството на всички сирийци".

Европейските страни заявиха, че използването на химически оръжия би било "напълно неприемливо", и отбелязаха, че Идлиб е последната "зона за деескалация" в Сирия, установена съгласно т.нар. Астански процес с гаранти Русия, Турция и Иран.