Изненадващото решение на Пекин да отстрани Цин Ган от поста външен министър и отново да назначи Ван И на тази позиция днес е централна тема в американските издания, обобщава БТА.

Само преди пет седмици китайският външен министър Цин Ган беше в центъра на възстановяването на дипломатическите отношения между САЩ и Китай, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Той се ръкува с американския държавен секретар Антъни Блинкън в Пекин и прие покана за визита в САЩ.

Изданието определя внезапното отстраняване на китайския първи дипломат като "признак на капризност от страна на китайския политически елит", след като преди 30 дни той изчезна от публичното пространство.

"Това поставя край на кариерата на дипломата, стигнал върха като една от най-верните изгряващи звезди на Си Цзинпин", коментира вестникът и припомня, че Цин бе назначен за посланик във Вашингтон през юли 2021 г., а 17 месеца по-късно стана външен министър.

Снощи китайското външно министерство премахна от сайта си информацията за Цин, но там все още не се споменаваше неговият наследник Ван И, отбелязва "Ню Йорк таймс".

По-рано вчера китайският парламент гласува да назначи Ван И за министър на външните работи. Цин Ган беше отстранен от поста външен министър - това се казва в решение, прието на четвъртата сесия на Постоянната комисия на 14-то Общокитайско събрание на народните представители.

Председателят на КНР Си Цзинпин подписа президентската заповед за влизане на решението в сила.

Ван беше външен министър непосредствено преди Цин и завръщането му на поста едва ли ще промени значително зададената от Си посока на китайската външна политика към САЩ, смята изданието.

В близкото минало Ван проведе серия от напрегнати срещи с представители на американското правителство, като този факт може да затрудни задачата му да разведри отношенията между Пекин и Вашингтон, посочва "Ню Йорк таймс".

Китайското ръководство "изглежда е преценило, че ситуацията във външното министерство е достатъчно трудна, понеже то не може да се довери на никой от служителите там, който да поеме поста", каза Кристофър Джонсън, ръководител на консултантската компания "Чайна стратеджис груп" и бивш анализатор на китайската политика в ЦРУ. "Виждали сме този модел и преди - член на Политбюро бива привлечен, за да овладее кораба и да почисти авгиевите обори. Предполагам, че Ван ще бъде натоварен с такава задача", каза още американският експерт.

Шокиращото отстраняване на Цин подчертава рисковете, пред които е изправен Си в началото на третия си мандат, пише в днешния си брой "Файненшъл таймс". Повечето представители на висшето китайско ръководство са близки съюзници на Си, което означава, че няма много възможности за прехвърляне на отговорността в случай на неуспешни политически ходове или кадрови решения, коментира изданието.

Джуд Бланшет, експерт по Китай в мозъчния тръст "Център за стратегически и международни изследвания", определя ситуацията като "уникална", защото Цин е доверено лице на Си. "Това не означава, че властта на Си е разклатена, а просто, че от време на време той прави лош залог", обясни Бланшет.

Според нея смяната на външния министър няма да промени из основи китайската външна политика. "Си е бил и ще остане доминиращият фактор, който взема решения. Ролята на Цин беше да приложи визията на Си", каза американската специалистка, цитирана от "Файненшъл таймс".

Пол Хенъл, бивш съветник по въпросите на Китай на американските президенти Джордж Буш и Барак Обама, посочи, че Ван е добре запознат с позициите на САЩ и другите големи сили и това ще помогне за осигуряването на "приемственост и предвидимост".

Денис Уайлдър, бивш водещ анализатор на ЦРУ за Китай, каза, че Ван е бил "възможно най-сигурният избор" след отстраняването на Цин. "След смущаващото 30-дневно отсъствие Си трябва да увери света, че в китайското ръководство няма сериозен проблем и че проблемите на Цин Ган са на лично, а не на национално равнище ".

Ван И се връща на поста министър на външните работи

Снимка: Getty Images

В днешния си брой в. "Вашингтон пост" отделя внимание върху версиите за мотивите за отстраняването на Цин от министерския пост. В публичното пространство се появиха спекулации за участие в корупционни схеми и здравословни проблеми. Друга популярна, но трудна за потвърждаване версия, е, че Цин е имал извънбрачна връзка и е разследван за нарушаване на правилата на Китайската комунистическа партия, които изискват от длъжностните лица "социален морал и семейни добродетели", посочва изданието.

В средата на юни Цин Ган разговаря с американския държавн секретар Антъни Блинкен

Снимка: AP/БТА

"Предполагам, че никога няма да разберем цялата история. Възможно е да е замесена корупция. Но най-достоверното публично обяснение е извънбрачно дете", казва Бони Глейзър, директор на Азиатската програма към "Германския фонд Маршал".

От друга страна, разследванията на китайската агенция за борба с корупцията често се водят тайно и отнемат много време, преди да бъдат обявени окончателните наказания, посочва "Вашингтон пост".

Говорителката на китайското външно министерство Мао Нин вчера каза в отговор на журналистически въпрос относно отстраняването на Цин: "Не мога да ви предложа нова информация. Дипломатическите дейности на Китай се провеждат в обичаен режим".