САЩ трябва да покажат правилна стратегическа преценка по отношение на Китай, заяви китайският министър на отбраната Ли Шанфу на среща с бившия американски държавен секретар Хенри Кисинджър в Пекин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Китай е ангажиран с изграждането на стабилни, предвидими и конструктивни отношения със САЩ, затова Пекин се надява на готовност за съдействие от страна на Вашингтон за създаването на здравословен климат във връзките между армиите на двете страни, посочи Ли, цитиран от ведомството си.

Тези думи идват на фона на неотдавнашните посещения в Китай на високопоставени американски официални представители като държавния секретар Антъни Блинкън и министъра на финансите Джанет Йелън, които целяха да успокоят напрежението между двете свръхсили, отбелязва Ройтерс.

Разговорът между Ли и Кисинджър се състоя и в момент, когато диалогът между Китай и САЩ е практически замразен, а Източна Азия става свидетел на все по-голямо разполагане на военни сили от двете страни в региона.

По думите на Ли "някои хора в САЩ не са откликнали на протегнатата ръка на Пекин, в резултат на което китайско-американските връзки в момента се намират на най-ниското си равнище от установяването на двустранни дипломатически отношения", се казва в съобщението на китайското министерство на отбраната.

"Винаги сме били ангажирани с изграждането на устойчиви, предвидими и конструктивни отношения със САЩ, затова се надяваме САЩ да сътрудничат с Китай за прилагането на практика на консенсуса между държавните глави на двете държави и заедно да работят за създаването на здравословен и стабилен климат в отношенията между армиите на двете страни", посочи Ли.

Кисинджър от своя страна заяви следното: "САЩ и Китай трябва да изгладят недоразуменията, да водят мирно съвместно съществуване и да избягват противопоставянето. Историята и практиката постоянно ни показват, че нито Вашингтон, нито Пекин може да си позволи да третира другата страна като противник".

Кисинджър, който в края на май навърши 100 години, беше държавен секретар на САЩ и съветник по въпросите на националната сигурност при управлението на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд. Той изиграва ключова дипломатическа роля за нормализацията на отношенията между Вашингтон и Пекин през 70-те години.