Представеният вчера документ за стратегията на германското федерално правителство по отношение на Китай получи смесени реакции в Югоизточна Азия - Китай категорично го отхвърли и го опреди като "контрапродуктивен", а Тайван го приветства като стъпка напред, предаде ДПА.

Междувременно германският канцлер Олаф Шолц, който днес говори по време ежегодната си лятна пресконференция в Берлин, се опита да успокои германските компании с бизнес на територията на Китай, като ги увери, че правителството не иска да контролира стриктно инвестициите в азиатската страна въпреки целта за намаляване на икономическата зависимост на Германия от втората по големина световна икономика.

Първата по рода си стратегия на германското правителство за Китай - документ от 61 страници, който очертава отправната точка и подходът на Берлин към Китай, беше публикувана вчера след месеци на вътрешни дебати, припомня БТА. В нея се призовава за търсене на нов баланс в отношенията на Берлин с Пекин, които през последните години са силно повлияни от нарастващото геополитическо напрежение и изострената конкуренция в областта на бизнеса.

В документа германското правителство обвинява Пекин в сериозни нарушения на правата на човека и в опити да подкопае международното право с агресивната си политика на сила в Индо-тихоокеанския регион.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин заяви днес в Пекин, че документът "само ще изостри разделението на света". Той обвини германското правителство в икономически протекционизъм заради стратегията, която призовава германските компании да намалят прекомерната си зависимост от китайски доставчици или потребители.

Политическите наблюдатели в Тайван изтълкуваха стратегията като знак, че въпросът за самоопределяне на страната все повече се измества към центъра на световното внимание. "Признанието, че военната ескалация в Тайванския проток ще засегне както германските, така и европейските интереси, е потвърждение, че мирът и стабилността в Тайванския проток са глобален въпрос", заяви професор от университета Тамкан в Тайпе.

Въпреки че стратегията на Германия за Китай потвърждава политиката на страната за "един Китай", която отказва да признае Тайван за независима държава, тя предупреждава Пекин да не се опитва да си върне със сила демократично управлявания остров. "Промяната на статуквото в Тайванския проток може да се осъществи само по мирен път и по взаимно съгласие", се казва в документа.

По време на днешната пресконференцията в Берлин Шолц омаловажи непосредственото въздействие на стратегията върху германския бизнес, като заяви, че правителството няма нито интерес, нито възможност да следи отблизо всекидневните бизнес дейности.

Германският канцлер заяви също така, че повечето германски компании вече пренасочват инвестициите си и управляват рисковете, свързани с китайския пазар, в съответствие с това, което предлага стратегията. "Впечатлението ми е, че много компании ще продължат да инвестират активно в Китай, ще изнасят за Китай и също така ще купуват стоки и услуги от Китай", каза той.