Китай е готов заедно с Пакистан да гарантира глобалното развитие и сигурност, заяви китайският външен министър Цин Ган на срещата си в Исламабад с пакистанския президент Ариф Алви, предаде ТАСС, като се позова на китайското външно министерство.

"Китай е готов ръка за ръка с Пакистан да работи за реализирането на инициативите на председателя на Китайската народна република Си Цзинпин за гарантирането на общото развитие, глобалната сигурност и на световната цивилизация", изтъкна китайският министър, цитиран и от БТА.

"Пекин винаги твърдо стои до Исламабад", подкрепя независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Пакистан, иска стабилност и мир за тази страна. "Готови сме да задълбочаваме взаимноизгодното сътрудничество по всички направления, заедно да се борим с предизвикателствата, свързани с външни рискове, активно да работим за това Китай и Пакистан да имат една съдба", каза още Цин Ган.

Китайският външен министър отбеляза, че Пекин възнамерява заедно с Исламабад да работи за интензивното развитие на проекти от инициативата "Един пояс - един път", да задълбочава сътрудничеството си с Пакистан в сферата на промишлеността, селското стопанство и информационните технологии.

Китайският външен министър Цин Ган с президента на Пакистан Ариф Алви

Снимка: БТА/АП