Най-високопоставеният китайски дипломат Ван И се срещна с бившия американски държавен секретар Хенри Кисинджър в Пекин, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на китайското министерство на външните работи.

По време на срещата Ван е заявил на Кисинджър, че САЩ трябва да дефинират ясна позиция относно тайванските сепаратистки дейности, ако искрено искат да има стабилност в Тайванския проток.

Ван И освен това е подчертал пред Кисинджър, че е развитието на Китай следва една неизбежна логика и е невъзможно да се правят опити за трансформиране на тази страна. "Още по-невъзможно е да се правят опити за нейното обкръжаване и нейното възпиране", е допълнил той, цитиран от Франс прес.

100-годишният бивш държавен секретар, който преди повече от 50 години накара Съединените щати да възприемат по-помирителен подход към Китай, направи изненадващо посещение в Пекин и вчера се срещна с министъра на отбраната на Китай.

"Тук съм като приятел на Китай... Съединените щати и Китай трябва да премахнат недоразуменията, да съжителстват мирно и да избягват конфронтация. Историята и практиката непрекъснато доказват, че нито Съединените щати, нито Китай могат да си позволят да се отнасят към другия като към противник. Ако двете страни влязат във война, това няма да доведе до никакви значими резултати за двата народа", се казва в китайското изявление, което казва Кисинджър.

И докато други американски служители се срещнаха с различни нива на хладнокръвие или мъмрене от китайски служители или държавни медии, отразяващи геополитическото напрежение, описанието на срещата с г-н Кисинджър от министерството на отбраната беше по-топло.

Визитата на Кисинджър идва, когато Джон Кери, пратеникът на САЩ по климата, е в Пекин, за да се срещне с китайски официални лица, за да обсъдят как двете страни могат да си сътрудничат за справяне с климатичната криза. Кери е последният от поредица високопоставени американски служители, които пътуваха до Китай това лято, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен завърши дългоочакваното пътуване през юни.

Отношенията между двете суперсили вървят надолу от месеци, но има предпазлив оптимизъм и от двете страни, че подновяването на официалните диалози може да изгради основа за подобряване на връзките.

Посещението на Кисинджър е извън официалния списък на срещите на официалните американски висопоставени служители и бележи с 52 години от неговото тайно посещение в Пекин през юли 1971 г., което проправи пътя на Ричард Никсън, президент на САЩ по това време, за нормализиране на отношенията между САЩ и Китай. Повече от половин век по-късно мнозина в Пекин все още смятат Кисинджър за "приятел на Китай".

Кисинджър многократно е предупреждавал за "катастрофални" последици от конфликт между САЩ и Китай.