Китайското външно министерство разкритикува новата стратегия на германското правителство за Китай. На пресконференция в петък, 14 юли, говорителят на Министерството на външните работи Ван Вънбин нарече документа на стратегията от 61 страници "контрапродуктивен". Той "само ще задълбочи разделението в света", заяви официалният представител, цитиран от ДПА.

Китайският представител също така обвини германското правителство в протекционизъм. Той изрази надежда, че Берлин ще погледне "цялостно и обективно" на събитията в Китай.

На 13 юли федералният кабинет в Берлин за първи път прие стратегия за Китай след месеци обсъждания. "Германското правителство не се стреми да се отдели от Китай. Икономическата интеграция с Китай трябва да бъде запазена. Въпреки това искаме да намалим зависимостта в критични области, за да намалим произтичащите от тях рискове", се казва в документа. В стратегията Берлин също така обвинява Пекин в агресивна политика в Индо-Тихоокеанския регион и подкопаване международното право, както и сериозно нарушаване на правата на човека. "Поведението и решенията на Китай означават, че елементите на съперничество и конкуренция в нашите отношения са се засилили през последните години", се казва в документа.

Германия възнамерява да се отърве от икономическата си зависимост от Китай, но не иска да ограничава търговията. За първи път в историята на Германия федералното правителство има собствена стратегия за Китай. Всъщност, тя е включена в Стратегията за национална сигурност, която също е нова и беше представена през юни т.г. "Китай се промени - и това, както и политическите решения на КНР, налагат промяна в нашето отношение към Китай", гласи началото на документа.

Стратегията за Китай е опит да се преодолее силната зависимост на Германия от Китай, като същевременно се запазят двустранните контакти. В края на краищата значението на икономическите отношения между двете страни се доказва от обема на търговията: през 2022 г. Китай е бил най-важният търговски партньор на Германия за седми пореден път. В същото време двустранната търговия е възлизала на 300 млрд. евро. Така че залогът е голям.

Канцлерът социалдемократ Олаф Шолц и германските икономически асоциации подкрепят стратегия, която не ограничава прекалено много отношенията с Китай. В резултат на това изискванията към германските компании да диверсифицират пазарите си и да инвестират в други азиатски страни звучат доста общо в рамките на стратегията - за неудоволствие на Зелените в управляващата коалиция.

Преди всичко германският министър на външните работи Аналена Бербок настоява за по-строг курс спрямо Китай и все по-често говори за нарушенията на правата на човека в тази страна. Което вече има последствия: когато през април Баербок се срещна с колегата си Цин Ган в Китай, той заяви: "Западните предписания са последното нещо, от което се нуждае Китай".

По време на управлението на Ангела Меркел, която беше канцлер на Германия в периода 2005-2021 г., настроението беше различно - всички очакваха промяна, търговията с Китай беше в подем, а самата Меркел беше изключително предпазлива в критиките си към Китай. Своеобразна кулминация на германско-китайските отношения тогава беше обявеното през 2014 г. "многостранно стратегическо партньорство", припомня "Дойче Веле".

От няколко години насам обаче между партньорите се натрупват различия, които се възприемат и обсъждат в Берлин по-остро, отколкото в миналото. Независимо дали става въпрос за "здравата дружба" на Китай с Москва въпреки руската инвазия в Украйна, нарастващото напрежение в Тайванския проток, репресиите срещу уйгурското малцинство в КНР или съпътстващите ги оплаквания от страна на бизнеса за изтичане на технологии от Германия. Все по-малко се говори за партньорство между Германия и Китай и все повече за конкуренция и съперничество. Така се възприема ситуацията както в европейските столици, така и във Вашингтон, където се опитват да оказват натиск върху Германия по отношение на отношенията ѝ с Китай.

Торстен Бенер, директор на базирания в Берлин мозъчен тръст Global Public Policy Instutute, заявява, че е "доволен, че Германия се е сбогувала в стратегията си с мечтите за всеобхватно стратегическо партньорство с Китай, към което се стремяха и Ангела Меркел и Си Цзинпин. Според Беннер "този очевиден обратен завой беше спешно необходим".

Флагманите на германската икономика изглежда са се примирили с тази стратегия. Председателят на Федералната асоциация на германската индустрия Зигфрид Русвурм одобрява документа по принцип, но предупреждава: "Съществува опасност динамиката на предприемаческата дейност да бъде ограничена твърде много и това неоправдано да попречи на иновациите и създаването на благосъстояние".

Председателят на Германската търговско-промишлена палата Петер Адриан защитава принципа на "промяна чрез търговия" (Wandel durch Handel). Същевременно той е съгласен, че в случая не съществува автоматизъм. "Но аз съм повече от скептичен, че липсата на търговия ще доведе до по-положителна промяна или по-добър свят. Точно обратното е вярно. Защото когато обменяме идеи, можем да разберем по-добре другите и да предадем част от нашите ценности и култура", обяснява Адриан.

Въпросът сега е дали може да се намери баланс между диверсификацията на търговията и намаляването на зависимостта от Китай в критични области, без да се застрашава бизнесът. Торстен Бенер нарича стратегията "освежаващо реалистичен документ с амбициозна домашна работа, която сега трябва да бъде енергично изпълнена".

Той намира стратегията за отчасти наивна по отношение на сътрудничеството на Германия с Китай в областта на опазването на климата, тъй като според него открито икономическо и гражданско сътрудничество в тази област е невъзможно с Пекин и неговата еднопартийна система.

По време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс Олаф Шолц повтори, говорейки пред журналисти, че не става въпрос за откъсване от Китай, а за минимизиране на рисковете. А външният министър Бербок от своя страна добави, че "ние, заедно с всички партньори по света, с всички държави, искаме да живеем в мир и свобода - и това не е наивно от наша страна".

И двете изявления вероятно са били предназначени да се постигне примирителен тон с Китай. Китайското посолство в Берлин обаче реагира много бързо и гневно на оповестената стратегия. "Китай е партньор на Германия в преодоляването на трудностите, а не противник", се казва в първата реакция, публикувана на китайски език на сайта на посолството.

Изграждането на международни отношения, "при които единият възприема другия като конкурент, съперник или противник и превръща обикновеното сътрудничество в проблеми на сигурността", означава единствено "потапяне на нашия свят във водовъртеж от разкол и конфронтация", заяви по-късно китайското външно министерство.