Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че според нея Вашингтон и Пекин са постигнали "известен напредък" в подобряването на двустранните връзки по време на посещението ѝ в Китай, предадоха световните агенции.

По време на пресконференцията, с която Йелън завърши четиридневното си посещение в Пекин, министърката заяви, че двете най-големи икономики в света имат "значителни разногласия" по въпроси като мерките за контрол на износа с цел опазване на националната сигурност, но страните са се съгласили да продължават контактите си.

"САЩ и Китай имат съществени разногласия", заяви Йелън пред медиите в посолството на САЩ в Пекин, като се позова на загрижеността на Вашингтон относно това, което тя нарече "нелоялни икономически практики", и неотдавнашните наказателни действия срещу американски фирми, информира БТА.

"Но президентът (Джо) Байдън и аз не разглеждаме отношенията между САЩ и Китай в рамките на конфликта между големите сили. Вярваме, че светът е достатъчно голям, за да процъфтяват и двете ни държави", добави министърката, цитирана от Ройтерс.

През последните месеци в американски консултантски фирми бяха извършени няколко обиска, вероятно свързани с обвинения в шпионаж и нарушения на националната сигурност, отбелязва Киодо.

По време на първото си посещение в Китай като финансов министър Йелън заяви, че е имала общо около 10 часа "съществени и продуктивни" дискусии с висши китайски служители, включително премиера Ли Цян, вицепремиера Хъ Лифън и Пан Гуншън, новия ръководител на Китайската народна банка.

Напоследък двустранното напрежение нарасна заради мерките за контрол на износа на стоки, свързани с полупроводници. Йелън подчерта, че Вашингтон гарантира, че мерките му са "прозрачни, с тесен обхват и насочени към ясни цели", а не целят "получаване на икономическо предимство". През октомври миналата година администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обяви широкообхватни ограничения върху износа на някои усъвършенствани компютърни чипове и свързани с тях изделия в опит да възпрепятства стремежа на Пекин да разработва технологии за военни цели.

Като евентуална ответна мярка Китай обяви малко преди пътуването на Йелън, че от 1 август ще затегне контрола върху износа на галий и германий - редки метали, които са от решаващо значение за производството на чипове.

Според официалната информационна агенция Синхуа вицепремиерът Хъ е изразил загриженост относно санкциите и ограниченията, наложени от САЩ на Китай, по време на срещата си с Йелън вчера.

Йелън повтори, че САЩ не се стремят да се отделят от Китай, заявявайки, че това би било катастрофално и за двете страни, дестабилизиращо за света и "практически невъзможно да се предприеме". Отбелязвайки, че Вашингтон се стреми към "премахване на риска" или диверсифициране на веригите си за доставки, за да намали зависимостта си от Китай, Йелън заяви, че според нея китайската страна се е уверила в разликата между отделянето и премахването на риска и в желанието на Вашингтон да продължи търговията и инвестициите с Пекин в "безпроблемни, непротиворечиви" области.

Относно руското нашествие в Украйна Йелън заяви, че е призовала Пекин да гарантира, че китайските фирми избягват да предоставят на Москва материална подкрепа, за да избегнат икономическите санкции, наложени от Запада. Китай, който поддържа тесни връзки с Русия, се противопоставя на санкциите.

През последните дни САЩ неколкократно нарекоха високопоставен китайски банкер ръководител или изпълняващ длъжността ръководител на Китайската народна банка (КНБ), с което сякаш потвърдиха очакваното му издигане на най-високия финансов пост в Пекин, отбелязва Ройтерс. Йелън нарече заместник-управителя на КНБ Пан Гуншън, с когото се срещна по време на поредица от срещи с висши китайски служители, ръководител на централната банка.

На 1 юли управляващата в Китай Комунистическа партия назначи Пан за партиен ръководител на КНБ - ход, който според два политически източника на Ройтерс го поставя в позиция да наследи И Ган като управител на централната банка на втората по големина икономика в света.

Министерството на финансите на САЩ вече споменаваше Пан като ръководител на централната банка, след като Йелън се срещна с него в петък. Помолена да поясни забележките си днес, Йелън заяви, че: "Китайската страна трябва да реши и да обяви решението си, но аз се срещнах с изпълняващия в момента длъжността управител на КНБ и проведохме много добри дискусии".