Всяка година в Европа повече от 7 000 души са регистрирани като жертви на трафик на хора. Повече от 50% от тях са граждани на Европейския съюз. Междувременно, през 2020 година осъдените трафиканти са 1 295, а заподозрените в подобна дейност - 8 000.

Европейската статистика за 2020 година сочи, че над 60% от жертвите на трафик на хора са жени и деца. Повече от половината жертви са сексуално или трудово експлоатирани. Трафикът на хора е и най-бързо развиващата се престъпна дейност в света, генерираща повече от 250 милиарда лева годишно.

На 14 октомври тази година в София се проведе поредният Поход за свобода. Глобалното събитие обединява десетки хиляди хора, правещи милиони стъпки в стотици градове из целия свят. Екипът на ENTR България се срещна с Алекс - млада, чувствителна и амбициозна дама, посветила ежедневието си на това да повиши осведомеността за този световен проблем с помощта на Фондация "А21".

  • Къде стои България на картатата на световния трафик на хора?
  • Има ли сигнали, които подсказват, че човек може да се окаже жертва на трафикант?
  • Какъв е пътят за възстановяване от подобна травна и защо в София има само един кризисен център за жертви на трафик?
  • Колко е важно младите хора да бъдат информирани какво представлява трафикът на хора?

Снимка: ENTR bg

Млад, смел, европейски. ENTR е дигитално платформа за открита дискусия за това какво наистина има значение, какво ни пречи и какво ни свързва. Ние ценим различията и празнуваме това, което ни обединява - без значение откъде си и в какво вярваш. Ние говорим "европейски" на осем езика: български, английски, френски, немски, полски, португалски, румънски и нидерландски. ENTR е уникален канал, създаден от млади журналисти от Dir.bg, DW, France Médias Monde и партньори от цяла Европа. ENTR: какво следва?

Последвай ENTR в Instagram и Facebook!