Като се нагърбват с безусловната защита на Израел във войната му срещу "Хамас" и като го въоръжават, САЩ рискуват да отблъснат свои поддръжници в арабския свят. Загуба на влияние, която според експертите може да бъде от полза за Русия и най-вече за Китай.

Вашингтон се беше заел да изолира Москва, а донякъде и Пекин, поемайки водеща роля в широката международна коалиция в защита на Украйна, но конфликтът между Израел и палестинското ислямистко движение много прилича на капан за американската дипломация. Точно като невъзможния консенсус в Съвета за сигурност на ООН, където миналата седмица САЩ наложиха вето на проекторезолюция, внесена от Бразилия, критикувайки липсата на изрично позоваване на "правото на Израел да се защитава".

По-късно САЩ разпространиха друга проекторезолюция, която потвърждава "правото на самозащита на всички държави", а не само на Израел.

От нападението на "Хамас" на 7 октомври досега в Израел бяха убити повече от 1400 души, а местните власти са съобщили за отвличането на около 220 заложници - израелци, чужденци и хора с двойно гражданство.

Вчера организацията "Хамас", която контролира Газа, огласи нови данни за броя на жертвите - 5791, включително 2360 деца - от началото на неспирните бомбардировки на Израел над ивицата Газа в рамките на ответните удари (след атаката на 7 октомври - бел.ред.).

"Непоколебима" подкрепа

В коментари, вероятно насочени към арабския свят, Русия обвини САЩ, че изострят конфликта, като засилват военното си присъствие в Близкия изток, а Китай осъди американското вето.

Представители на САЩ отхвърлиха китайските и руските упреци, като се усъмниха, че Москва и Пекин ще се ангажират със същата интензивна дипломация като държавния секретар Антъни Блинкън, който извърши светкавична обиколка на 11 държави в региона.

САЩ обаче исторически винаги са били относително изолирани в подкрепата си за Израел, макар че засега европейските им съюзници като цяло се присъединяват към президента на САЩ Джо Байдън в неговата "непоколебима" подкрепа за израелския съюзник.

В началото на своя мандат Джо Байдън пренебрегна сложната ситуация в Близкия изток, разглеждайки Китай като най-голямото дългосрочно предизвикателство за САЩ.

"Това не е регион, в който САЩ са искали да имат силен отпечатък и да бъдат активно ангажирани. В същото време този президент в частност е дълбоко ангажиран с Израел", казва Лесли Винджамури от лондонския мозъчен тръст "Чатъм хаус".

Китай "е готов да види как вниманието на САЩ се отклонява от основната им стратегическа грижа", се казва в доклада.

"Печелене на точки"

"Никой не очаква Русия да постигне резултати, независимо дали става въпрос за прекратяване на огъня или за участие в преговорите за освобождаване на заложниците", казва Юджийн Румър, който оглавява програмата за Русия на Фондация "Карнеги" за международен мир.

"От 2022 г. насам всичко се върти около Украйна, така че когато се случи тази трагедия, това беше подарък за (руския президент Владимир) Путин, защото изведнъж вниманието се отклони", добавя той.

Джо Байдън свърза Русия на Владимир Путин с палестинското ислямистко движение, като в речта си миналата седмица заяви, че и двете страни се стремят да "унищожат напълно една съседна демокрация".

Русия осъди тези изявления. В Съвета за сигурност на ООН руският представител Василий Небензя обвини САЩ, че не са отговорили на международните искания за прекратяване на огъня.

Междувременно Китай и САЩ се опитват да извлекат полза от кризата в дипломатически план и се очаква темата да бъде в центъра на разговорите между Антъни Блинкен и китайския външен министър Ван И по време на посещението му в Съединените щати в края на седмицата.

По-специално, САЩ призоваха Китай да използва влиянието си върху Иран, съюзник на "Хамас".

Пекин, който не осъди изрично нападението на "Хамас", изпрати пратеник в региона, който потвърди историческата подкрепа на Китай за палестинската кауза.

Според Джонатан Фултън от мозъчния тръст "Атлантически съвет" Пекин вижда в конфликта "възможност да натрупа точки срещу САЩ", вероятно надявайки се да спечели подкрепата на арабския свят, докато Китай е изправен пред обвинения в геноцид срещу уйгурите мюсюлмани.

Той смята обаче, че основният интерес на Пекин в Близкия изток остава икономически, тъй като втората по големина икономика в света е силно зависима от вноса на петрол.

"За Китай очевидно е за предпочитане САЩ да затънат в Близкия изток и Персийския залив", обяснява Фултън.

 

Превод: Асен Георгиев, БТА