Депутатът от "БСП за България" Елена Йончева извади на бял свят анонсираното на Конгреса на социалистите разследване за корупция на най-високо равнище в държавата. След като няколко дни тя запази в тайна имената на главните герои в материала, на пресконференция днес стана ясно, че става дума за министъра на културата Боил Банов.

Елена Йончева представи запис от разговори на Боил Банов от периода, в който той беше заместник-министър. В него той съдейства за опрощаването на 700 хиляди лева неустойка на фирмата-строител на античния културен комплекс "Сердика" - Ларгото. Записът е направен през март 2016 година в кабинета на Банов и свидетелства как той дава указания за манипулиране на документи. Целта е да се избегне завеждане на дело от страна на държавата за наустойка към частна фирма заради забавяне на изпълнение.

Самата Йончева кръсти разследването си афера "Ало, Банов съм". По нейните думи, записът е направен от служител на министерство на културата, който е присъствал на разговора. Причината за това е, че не само той, а и други участници, са били вкарани в незаконна схема против тяхната воля. "

Сред присъстващите са Татяна Цветанова Цановска, и. д. директор "Дирекция правна", Ангел Ангелов, дирекция "Европейски програми" и арх. Мечкунов, ръководител на проекта от страна на Министерство на културата", обясни Йончева и анонсира, че "ще бъдат пуснати сигнали до прокуратурата и ОЛАФ, защото става въпрос за европейски средства".

Снимка: Иван Гриторов, Dir.bg

Народната представителка от БСП уточни, че "има служител от министерството, който е бил на тези разговори". Той е пожелал да остане анонимен, но е готов да свидетелства пред съдебните органи. 

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

Елена Йончева поиска оставката на Боил Банов, като изрази категорична позиция, че случаят илюстрира метода, по който правителството управлява страната. Според нея схемата включва въвличане на служители в корупционни схеми, като така те са принуждавани да бъдат "послушни".  Тя добави, че записът се потвърждава и от документи, с които разполага. 

На пресконференцията днес бяха излъчени 3 минути и половина от всичките записи. Елена Йончева обясни, че пълния материал в неговия немонтиран вид е с продължителност от над 7 минути. Той ще бъде излъчен в ефира на новата партийна телевизия БСТВ и ще бъде предоставен на всички медии.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

Пенчо Милков: Има доклад на АДФИ, който установява груби нарушения в процедурата по обществената поръчка

"Ще подготвим сигнали до прокуратурата и ОЛАФ, защото това e злоупотреба с европейско финансиране. Всичко, което е показано в записа се потвърждава от документите, които анализирахме". Това каза народният представител Пенчо Милков. Той добави, че има и доклад на АДФИ, който установява груби нарушения в процедурата по обществената поръчка. Милков каза още, че ако прегледаме внимателно договора между министерството и фирмата, и анекса към него, се вижда, че освен опростената неустойка от поне 700 000 лв., възложителят е трябвало да потърси и допълнителна сума от поне 315 000 лв., която е гаранцията за изпълнение. "Няма как всичко това да се е случило без знанието на МРРБ, защото то е управляващият орган", заяви народният представител. Той попита европейска или антиевропейска партия е ГЕРБ и заяви, че действията на правителството на Борисов са антиевропейски.

Димитър Данчев: Категорично настояваме за оставката на министър Банов. Това не е изолиран случай, а модел на управление

"Категорично настояваме за оставката на министър Банов. Това не е изолиран случай, а модел на управление, защото това е поредният случай на манипулиране на условията на обществена поръчка". Това заяви народният представител Димитър Данчев. Той припомни, че така е била изкривена и поръчката за строителството на ул. "Граф Игнатиев" и градинката пред храма "Св. Седмочисленици". "Спомня ли си някой времето, в което г-н Банов обясняваше, че по независещи от него причини осветлението на обекта не работи, има изпочупени плочки, както и проблеми с отводнителната система? От представения сега разговор става ясно, че той е знаел от първа ръка за проблемите при строежа, но вмeсто да защитава интересите на държавата, той защитава частния изпълнител", категоричен бе Данчев. Народният представител добави, че ако възложител на поръчката бе частна фирма, тя не само щеше да следи за качественото изпълнение на обекта, но и да иска получаването на предвидените в договора неустойки.