Основният акцент при този проект за промяна на Конституцията на ПП-ДБ, ако се абстрахираме от патриотичните димки - споменаването на Васил Левски и светите братя Кирил и Методий, е овладяването на прокуратурата от политиците. Това заяви в интервю за Dir.bg бившият главен прокурор и лидер на новосъздаденото движение "Справедливост за България" Иван Гешев. Според него подобни промени са от компетенциите единствено на Велико народно събрание. За да направи невъзможна намесата на политическите партии в работата на съдебната власт, в ролята си на политик той смята на първо място да предложи пълно премахване на квотата на Народното събрание във ВСС.

Иван Гешев не крие амбиции движението "Справедливост за България" да прерасне в голям консервативен, патриотичен и в същото време проевропейски политически проект, а заедно с това да участва евентуално още в местните избори. Като близка по възгледи политическа сила и лидер в Европа той посочва унгарската Фидес на Виктор Орбан.

Бившият главен прокурор смята още, че настоящето правителство се държи неадекватно по отношение и на външната политика на България. "Аз съм на мнение, че България не може и не трябва да се държи като ястреб. Ние трябва да се придържаме към общата европейска позиция и да не отиваме отвъд нея", заявява Гешев. 

- Г-н Гешев, как ще коментирате предложенията за промяна на Конституцията от ПП-ДБ, направени в неделя?

- За съжаление очакваното се случи - представен бе един недомислен проект за промяна на Конституцията. Основният акцент при този проект, ако се абстрахираме от патриотичните димки - споменаването на Васил Левски и светите братя Кирил и Методий, е овладяването на прокуратурата от политиците. Засилване на политическото влияние в новия Прокурорски съвет при избора на нов главен прокурор, орязване на правата на главния прокурор. Резултатът може да бъде нежелан - възникване на хипотезата окръжните прокурори да се превърнат в местни феодали. Или "местни" главни прокурори. Тогава какво би последвало? Нов механизъм за контрол на окръжните прокурори? Или ще очакваме контролирания от политиците Прокурорски съвет да ги понижава и да им налага дисциплинарни наказания в съответствие със закона? Отново ще посоча, че подобни промени са от компетенциите единствено на Велико народно събрание.

- Конституционният съд отказа да тълкува Конституцията специално за изтеклия мандат на ВСС, чието искане беше Ваше?

- Правният режим на мандата на отделните държавни органи е различен. Решението на Конституционния съд от миналата година, обаче, по казуса с Инспектората на ВСС, даде легитимност на всеки един орган с изтекъл мандат. Независимо от факта, че съставът на ИВСС се избира единствено от НС, а този на ВСС от събранията на съдии, прокурори и следователи и от НС. Аргументи против това решение може да откриете в особените мнения на тримата конституционни съдии - Янаки Стоилов, Атанас Семов и Красимир Влахов. Въпреки че намирам отказа да бъде тълкувано моето искане за неправилен, логиката зад това решение на КС е създаването на постоянна тълкувателна практика. Нямаше да се стигне дотук, ако депутатите не бяха бездействали, обслужвайки всеки друг, но не и народа. Попаднахме в конституционна криза, когато последователни Народни събрания не попълваха състава на държавните органи.

- Г-н Гешев, направихте гражданско движение "Справедливост за България" възнамерявате ли да участвате в местните избори?

- Имаме такова намерение, но все още обсъждаме с екипа възможностите за участие. Вариантите са много, но е въпрос на вътрешен дебат какво е полезно за нас. Когато имаме решение, ще ви уведомя.

- Ще превърнете ли движението в партия?

- Категорично. Ние сме нова неправителствена организация, която има амбицията да прерасне в голям консервативен, патриотичен и в същото време проевропейски политически проект, какъвто понастоящем не съществува в България.

- Какво искате да промените в политическата ни реалност?

- Бих променил на първо място начина, по който се прави политиката в България. Днешните партии водят политика на срама. Едните лидери се кланят на изток, а другите - на запад, докато никой не защитава интересите на България. Нашата организация ще бъде различна - пробългарска и родолюбива. Девизът ни в политиката е Бог, Отечество, семейство, а основният ни принцип е "Първо България".

- Има ли политическа формация, която да е близка до вашите възгледи?

- В България - засега не. Но в Европа има - например, Фидес на Орбан, Право и справедливост на Качински и други. Разбира се, те имат своята национална специфика. Историята на двете страни, католицизмът, бившите съюзи, на които са принадлежали, влияят върху политиките на двете партии. Ние ще бъдем българската патриотична консервативна формация, чиято основна цел е да върне достойнството на българина в национален и международен аспект. Ще разчитаме на своята балканска, консервативна, патриотична и християнска сила - всичко това ни прави силни и единни като нация и суверенна държава.

- Многократно твърдите, че "Барселонагейт" е причината за отстраняването ви като главен прокурор, защо делото бе оставено на трупчета, сега има и наказан прокурор по него?

- Защото в делото има достатъчно основания за повдигане на обвинения и подвеждане под наказателна отговорност на Бойко Борисов. Основна причина за махането ми като главен прокурор е именно заплахата от събраните доказателства и невъзможността да ме контролират. Ето затова, с много машинации накрая, делото беше оставено на трупчета. Предвид кой е главен прокурор в момента - не очаквам нещата да бъдат раздвижени. От медиите разбрах, че срещу наблюдаващия прокурор по делото има образувано дисциплинарно производство във връзка с неговата работа по "Барселонагейт". Очевидно, това е опит на новото ръководство за въздействие върху вътрешното убеждение и прилагането на закона върху магистрати, които съвестно са си изпълнявали професионалните задължения. И тук е мястото да добавя, в момента стават немислими неща с хората, които бяха от моя екип, докато бях главен прокурор - преследване, уволнения, липса на каквото и да е спазване на процедури. Всичко това още веднъж показва, че днес корупцията е държавна политика. Съвсем скоро ние ще започнем да водим тази битка с политически средства.

- Остава се с впечатление, че и докладът по Осемте джуджета е бил крит...

- Ще бъда кратък и ясен - това е лъжа. Докладът от проверката нито е крит, нито е слаган на "трупчета", каквито са внушенията. Не аз съм авторът на този доклад, така, че отговорът на този въпрос трябва да бъде търсен другаде.

- Какво ще направите в политиката, за да може наследниците Ви като главен прокурор да не се срещат с проблемите, които Ви попречиха да победите мафията?

- Ще направя всичко възможно влиянието на политическата власт в съдебната система да изчезне. На първо място ще предложа пълно премахване на квотата на Народното събрание във ВСС, което ще направи невъзможна намесата на политическите партии в работата на съдебната власт. Също така, магистратите трябва да бъдат защитени от безпринципните и уронващи престижа им нападки от страна на политиците, защото това е друга форма на натиск върху работата на независимата съдебна власт.

Като главен прокурор защитавах и тезата за въвеждане на съдебен контрол върху част от актовете на прокурорите, за да може да се повиши доверието на гражданите в работата на държавното обвинение.

- Ще работите ли за връщане на спецправосъдието?

- Да. Винаги съм смятал, че структурите на спецправосъдието бяха едни от най-ефективните звена в съдебната власт в борбата с организираната престъпност. Политиците ги закриха, защото благодарение на тях бяха разкрити множество ужасяващи корупционни практики сред властимащите - кражби, рекет, изнудване, източване на бюджетни средства. Сега всичко това се замита.

- Каква би била Вашата реформа в правосъдието?

- Точно обратната на това, което се случва в момента. Промените в Конституцията, които ни се предлагат днес, поставят българската прокуратура в пряко подчинение на политиците. И лошото е, че това се случва чрез потъпкване на действащите конституционни разпоредби, защото промени от такова естество изискват свикването на Велико народно събрание.

Аз съм на мнение, че трябва да вървим в обратната посока. Да премахнем политическите квоти от съдебната система и да започнем основен ремонт на законодателната власт. Да направим така, че занапред в българското Народно събрание да попадат само грамотни и добре подготвени хора, които могат да произвеждат качествени закони. В настоящия си вид парламентът няма нито капацитет, нито легитимност да променя Конституцията.

- Защо имаше разминаване при информацията по атентата срещу Вас? Това не допринесе ли за влошаването на отношенията ви с Борислав Сарафов или причините са други?

- Информацията се размина, защото в първите дни след атентата не споделих своята версия за случилото се с медиите. Тогава прецених, че е по-добре да запазя мълчание, за да не попреча на разследването и за да предпазя семейството си. От дистанцията на времето мога да кажа, че това беше грешка, защото така дадох възможност на замислената схема за преврат срещу ръководството на прокуратурата да се задейства. Но не съм сигурен дали бих могъл да избегна толкова добре организиран терористичен акт срещу действащ главен прокурор. За мен това беше преврат срещу държавността.

- Критикувате управляващата "сглобка" по вътрешнополитическите въпроси, но с какво се различава визията Ви по най-важния международен - геополитическата битка между световните сили и войната в Украйна?

- Нека да кажем нещата такива, каквито са - не България започна тази война и не е по нашите сили да я приключим. Ние обаче сме част от НАТО и ЕС. Тези съюзи имат ясна политика, с която сме длъжни да се съобразяваме. За съжаление настоящото правителство се държи неадекватно. В усърдието си да се подмаже на западните лидери то обещава всичко и заема крайни позиции, които могат да ни навредят. Благодарение на политиците си в момента изглеждаме като жалки лакеи.

Аз съм на мнение, че България не може и не трябва да се държи като ястреб. Ние трябва да се придържаме към общата европейска позиция и да не отиваме отвъд нея. Подкрепям борбата за свобода и независимост на украинския народ, но винаги мисля първо за България. Давам си сметка, че един ден войната ще свърши и ние ще трябва да се подготвим за този момент по най-добрия начин. Трябва да се замислим какво ще бъде разположението на силите и ресурсите след войната. В противен случай отново ще изпием поредната чаша със студена вода.

- Посочете един световен лидер за пример. Виждате ли сходна с Вашата политическа визия на международно ниво?

- За мен това е Виктор Орбан. Хареса ми с посланието си от 2015 г. Унгария на унгарците. Привлече огромни външни инвестиции, подкрепи семействата, разкри стотици хиляди работни места. Под негово ръководство Унгария стана политически фактор в Европа. Мисля, че Орбан и водената от него политика са добър пример за заимстване на идеи, особено в сферата на демографската политика и отстояването на националния суверенитет.