"Само мога да се усмихна на гражданския проект на Иван Гешев" - това коментира по-рано днес в кулоарите на парламента депутатът от ДПС Делян Пеевски. 

Вчера бившият главен прокурор, който беше отстранен от ВСС предсрочно, обяви създаването на гражданско, родолюбиво движение "Справедливост за България". По думите му то може да стане партия едва когато го освободят като прокурор, което трябва да направи Висшият съдебен съвет. Към момента обаче законът не му забранявал да участва в граждански движения.

Помолен за коментар, в кулоарите на парламента Пеевски днес каза само, че проектът предизвиква у него единствено усмивка и добави: "Мисля че това е достатъчно".

Относно имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, според него това е изчерпана тема, след като той доброволно се отказва от депутатската си защита. "Аз вярвам на българския съд, на българската прокуратура, няма да бъда жертва на шантаж и изнудване", обяви изненадващо пред медиите днес Борисов. 

За евентуалната визита на Зеленски 

Що се касае до евентуалната визита на украинския президент в България, Пеевски не пожела да коментира нищо, извън приетата декларация за пълна подкрепа. "Ако Володимир Зеленски дойде в България, ще коментираме. Каквото имаме да казваме, мисля, че сме го изразили с декларацията за пълна подкрепа", посочи лаконично депутатът от ДПС. 

От ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Има такъв народ" първоначално също предпочетоха да не коментират темата за евентуална визита на украинския държавен глава у нас. Впоследствие обаче съпредседателят на ПП Кирил Петков каза, че я намира за признание. "Той е световен лидер и ако избере България, това е едно признание, че страната ни е важна в международен план, че сме важен партньор на ЕС и НАТО, които са в основата на подкрепата за Украйна", каза Петков.

Румен Христов от ГЕРБ-СДС (председател на СДС) пък каза в предаването "Твоят ден" по NOVA News, че Зеленски идва по покана на Министерски съвет "и това е нормално". 

"Очакваме да посети българския парламент и да направи изявление пред депутатите, ще видим дали натовареността му ще позволи това. Не очаквам Радев да се срещне със Зеленски. Все още не са уточнени подробности по визитата на президента на Украйна. От съображения за сигурност часовете на посещението на Зеленски се пазят в тайна", добави той. По думите на Румен Христов е престиж за България, че украинският президент ще посети страната.