Бившият главен прокурор Иван Гешев, който беше отстранен от ВСС предсрочно, обяви създаването на гражданско, родолюбиво движение "Справедливост за България". По думите му то може да стане партия едва когато го освободят като прокурор, което трябва да направи Висшият съдебен съвет. Към момента законът не му забранява да участва в граждански движения, обясни той.

Намерението си да стане политик, след като ВСС го освободи, Гешев обяви във видеобръщение във Фейсбук, където на живо отговаряше на въпроси на граждани и журналисти, предварително изпратени на пощата му или в социалната мрежа.

Планираната жива връзка обаче беше прекъсната заради спиране на електричеството, а Гешев разтълкува това като саботаж и страх от страна на онези, които искат да го отстранят. Така той успя да говори не повече от час и обяви, че тръгва на обиколка из страната, където лично ще отговаря на хората очи в очи.

Гражданското си движение Гешев описа като консервативно и насочено срещу неолиберални идеологии, като посочи, че застъпва тезата за Европа на отечествата. "Когато бъда освободен като прокурор и когато реша да направя партия, ще разчитам на хората, които вярват в тези ценности, които споделих, а не на олигарси", обясни Гешев с кого ще прави формацията.

Целта си формулира така: възвръщане на гордостта да си българин, истински патриотизъм под мотото "Бог, Отечество, Семейство" и независима съдебна система с възстановяване на справедливостта.

"Честен и надеждно контролиран изборен процес, възстановяване на мажоритарния избор, на справедливостта, смазана от престъпния олигархичен модел. Това е най-важното - възстановяване на справедливостта. Готов съм да работя с всеки българин в името на националния интерес", посочи още Гешев.

Подчерта, че е решен да маха "робския синдром на Големия брат, който и да е той" и че няма да се подчинява на посолства. По думите му за това унижение сме си виновни самите ние.

От експозето му в началото на видеовръзката стана ясно още, че застава зад решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция. "Тях не ги интересува, че в българската Конституция бракът е само между мъж и деца", каза още по адрес на либералите Гешев. Неговото консервативно движение ще бъде основано на християнска България и на българските християнски ценности, разграничи се той.

Според Гешев "управляващата върхушка е виновна за моралния и икономическия срив в родината, демографската катастрофа и за стотици хиляди, предпочели да емигрират".

"Те върнаха мутрите и мутренските години и страшния ръст на битовата престъпност, те трансформираха милиарадите активи от националното ни богатство", каза още Гешев.

"Като главен прокурор знам всичко за всеки в държавата. За съжаление, да знаеш всичко, особено в държава като нашата, не означава, че можеш да го докажеш. Осъзнах, че никоя прокуратура не може да се пребори с кражбите, корупцията, далаверите и съсипването на държавата, ако те са превърнати в държавна политика, така е последните десетилетия. Затова с гражданите и народа ще се боря да живеем в по-хубава страна", заяви Гешев.

Гешев каза още, че след като най-после бъде приета оставката му като редови прокурор, ще "застана заедно до хората в името на съхраняването на българската национална идентичност".

"Най-важното за мен е прекият контакт с хората, да имаме възможността да участваме пряко в държавното управление. Управляващата класа винаги е искала да ограничи това право, но никога България не е била поставяне в такова унизително положение", настоя той.

По думите му Народното събрание се крепи само защото е превърнато в убежище за имунитети.

"Едни да се изперат, а други да се докопат до властта. Решенията за съдбата на България се диктуват от чужди корпоративни интереси, никой не мисли за България и за народа, това не може повече да бъде търпяно", каза още Гешев.

Гешев отрече да е бил назначен от Борисов, Пеевски, ГЕРБ и ДПС. Беше категоричен, че ако зад избора му седяха политици, още щеше да е главен прокурор.

"Ако беше вярно, че Пеевски, Борисов и са ме назначили, в момента щях да си довърша мандата. Причината аз да бъда отстранен и причината за атаките към прокуратурата е, че тя си върши работата в интерес на българските граждани, в интерес на народа", бе отговорът на бившия главен прокурор.

"Борисов не беше щастлив да стана главен прокурор. Искаше жена да е главен прокурор. И вероятно първите протести пред ВСС са се случили с неговото мълчаливо одобрение", коментира Гешев. 

Той призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да си подаде оставката като депутат и да се освободи от своя имунитет, защото се е превърнал във воденичен камък и на собствената си партия.

"Никоя държава не може да се пребори с корупцията и кражбите, ако са се превърнали в държавна политика. Затова ще се боря с гражданите да оставим по-хубава страна на внуците си. Да не сме поставени пред избора да обичаме България или да я напуснем. Вярвам в консервативни и традиционни ценности", каза още бившият главен прокурор.

Попитан беше и дали той сам си е сложил бомбата, на което Гешев заключи, че подобно твърдение се дължи на "отровната медийна среда".

По думите му атентатът е бил атака срещу държавата и държавността, независимо кой е главният прокурор. "Ако този опит за убийство беше симулиран, не биха се включили Европол, както и сериозни евроатлантически служби. Извън България на всички е ясно, че това беше опит за убийство", категоричен беше бившият обвинител №1. По думите му дребни европейски чиновници вече искали охрана, идвайки в България.

Малко след като мина около половин час от живото излъчване, то беше прекратено за известно време по технически причини, след което Гешев се включи отново и заподозря саботаж. Светлина от мобилен телефон му осветяваше в тъмното студио, за да довърши изявлението си.

"Саботаж, спря токът, не знам какво се случи", каза той при възстановяването на връзката. Гешев припомни, че при избирането му за главен прокурор е имало сигнали за бомби.

"Спряха тока целенасочено, защото според хората в това студио токът никога не е спирал. Токът е спрял от 14.30 до 16.30 за първи път в историята на това студио. Явно минаваме във форма на партизанска борба. Светят и с 4-5 телефона, все едно съм на концерт. Това, което се случва, потвърждава, че страхът от нещата, които говоря, е огромен, защото аз говоря истината и те знаят, че това е истината. Ясно е, че съм и единственият човек, който е извън системата и матрицата. Не мога да повярвам докъде стигнахме!", коментира той веднага след подновяването на излъчването. И продължи да отговаря на въпроси.

Прокурорът изрази сериозно притеснение каква ще е бъдещата платформа на либералната общност и на Христо Иванов, след като Гешев вече го няма.

"Сериозно съм притеснен за българската либерална общност. Какво ли ще измислят?", каза той.

Каза си мнението и за конституционната реформа, която, според него цели овладяването на съдебната власт.

"Това е нещо като имунитетите - всеки ги знае че някъде ги има, но никой не ги е виждал", коментира Гешев в отговор на въпрос. И добави, че чрез нея се цели отвличане на вниманието от пенсии, заплати, цени и битовата престъпност, както и други важни за хората проблеми.

Според него към реформа в основния закон в момента се пристъпва, "защото съдебната власт е единствената, която може донякъде да контролира този олигархичен модел. Сега целта е да се овладее и съдебната власт, и прокуратурата, и да мотгат да си крадат в следващите 50 години", смята Иван Гешев.

На въпрос за Десислава Иванчева, бившият обвинител №1 заяви, че "дамата е призната за виновна на три инстанции, осъдена за подкуп".

Гешев беше категоричен, че това е един от най-сериозните случаи на корупция в българската история, въпреки опита да се представи като манипулация от медиите.

След малко повече от час общуване в социалната мрежа и отговори на въпросите на граждани и журналисти, бившият главен прокурор приключи видеовръзката с извинението, че след спирането на електричеството начинанието се е превърнало в пълна импровизация.

"Ще кажа, че не мога да повярвам какво се случва. Явно страхът е огромен. Аз в някаква степен съм бъг в системата и матрицата, който тя иска да отстрани по всякакъв начин. На фона на атентата и това, което се случи, с тока в някаква степен е забавно", каза Гешев.

"Това в момента е пълна импровизация", съжали той с извинението, че не е могъл да отговори на всички въпроси.

"Ясно е - правят го нарочно. Така че, тръгвам из цялата страна и ще отговарям очи в очи на хората", обеща отстраненият преждевременно от поста му бивш главен прокурор.