Официално управляващата коалиция, която неофициално не е коалиция, заяви, че Висшият съдебен съвет е нелигитимен да избере нов главен прокурор. Но същият този ВСС според същата тази коалиция бил легитимен да ме отстрани като главен прокурор. Това написа в профила си във Facebook бившият обвинител номер 1 Иван Гешев.

По думите му коалицията е бързала да спази графика на задкулисието, за да изпревари решението на Конституционния съд, което да спре процедурата срещу Гешев.

"Явното погазване на законите и правилата даже вече не се прикрива дори от елементарно приличие. Може би, защото презрението към българския народ и чувството за безнаказаност ги кара да мислят, че хората не виждат или не ги интересува това. Или може би, защото смятат, че вече са възстановили тоталитарните времена", заявява Иван Гешев. 

Той беше отстранен от поста главен прокурор след решение на ВСС, като на негово място временно длъжността изпълнява заместникът му Борислав Сарафов. 

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обаче поискаха изборът на нов главен прокурор да бъде отложен, за да бъдат направени първо промени в Конституцията.