Правосъдният министър Атанас Славов ще предложи на ВСС да обсъди констатацията в доклада на ЕК за напредъка на България в изпълнение на препоръките за върховенството на закон, че съставът на съвета е проблемен, обяви той пред журналисти.

Днес на заседанието на Висшия съдебен съвет има много ясни и конкретни точки за обсъждане, свързани с натиска върху магистрати, със случая "Осемте джуджета" и неговите аспекти, с доверието в съдебната власт, спирането на процедурата за избор на нов главен прокурор, обяви Славов.

По повод доклада по случая "Осемте джуджета" той коментира, че този документ съдържа много сериозни заключения, които вероятно ще изискват и действия на самата прокуратура по отношение на замесените лица, по отношение на хора, злоупотребили със служебните си правомощия.

Със сигурност трябва да има последствия. Ще предложи на пленума да се извърши задълбочена проверка по констатациите в доклада, посочи правосъдният министър.

По думите му самият факт, че този доклад три години е държан някъде е тежко дисциплинарно нарушение. Най-малкото на ръководството на прокуратурата, говорим за екипа лично на Гешев и неговите заместници, които са имали достъп до този доклад. Част от тях са продължават да са в прокуратурата. Тоест по отношение на тях някаква отговорност трябва да бъде потърсена. И аз ще настоявам за това, заяви още Атанас Славов.

Коментирайки доклада на ЕК министърът посочи, че България има много работа да свърши следващите месеци. Положителното е, че се оценяват усилията на правителството именно да планира мерките, които трябва да бъдат приети следващите месеци в противодействие на корупцията, в закона за противодействие на корупцията и по отношение на реформата в съдебната система, посочи Славов. Коментирайки доклада, той каза, че у нас все още няма убедителни доказателства за преследване на корупцията по високите етажи на властта.

По думите му конституционната реформа, регулиране на лобизма и нещо много важно - свободата на медиите, са мерки, които в следващите месеци трябва да влязат в парламента.