Преди броени дни италианският премиер Марио Драги изнесе реч в Bologna Business School - едно от редките му публични участия напоследък. Той беше поканен да говори за починалия неотдавна християндемократ Бенямино Андреата, с когото Драги се познава още от университета. В речта си премиерът говори и за чувството за дълг към държавата и за обществената отговорност.

Когато Драги описваше стила на работа на покойния вече политик, мнозина в публиката бързо разбраха, че премиерът всъщност говори за самия себе си: "Той не се колебаеше да взема необходимите решения, дори и те да бяха непопулярни. Работата е за това, за да се свърши." За Марио Драги това е нещо съвсем обичайно, а зад мантрата "каквото и да струва това" прозира опитът му като шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Спасителят в пандемията

Да изведе Италия от пандемията и от икономическата депресия - това гласеше задачата на Марио Драги, след като през февруари беше поканен от президента да заеме премиерския пост. В пандемията Драги първо наложи отново частичен локдаун, а сега въвежда тъй наречения "Зелен паспорт" на работното място - доказателство за поставена ваксина или извършен тест за коронавирус. Италия все още е единствената страна с подобна мярка в Европа, но за Драги тя е абсолютно необходима. Все пак той иска Италия отново да си стъпи на краката.

И ето, че 7 месеца след встъпването му в длъжност имунизационната кампания в Италия напредва по-бързо от тази в Германия. Освен това икономиката на страната нараства най-бързо в цяла Европа, италианското машиностроене произвежда почти два пъти повече, отколкото през миналата година, а почти всяка втора компания в страната увеличава инвестициите си.

Стабилността се завръща

"Ново италианско чудо?" - подобни заглавия може да се видят в много от големите вестници. Те все още използват въпросителния знак. Но настроенията отново са оптимистични. Със своя спокоен и последователен управленски стил 74-годишният премиер спасява Италия и я изважда от кризата. Професорът по политика от университета ЛУИС в Рим Джовани Орсина не крие хвалебствените си думи по адрес на Драги: "Големи компетенции, забележителни способности да борави с власт и добър международен имидж. С това той изпъква над всички други премиери през последните години".

И мнозинството италианци споделят тази оценка. Те виждат, че най-накрая някой се захваща здраво за работа и изпълнява обещанията си. Актуалните социологически проучвания потвърждават тази висока оценка: италианският премиер се ползва с доверието на над две трети от гражданите.

При Марио Драги Италия изведнъж показва изненадваща политическа стабилност. Въпреки непопулярните мерки политическите партии си кротуват, а с бързи и умели действия правителственият ръководител успява да се справи дори и с традиционно недоволната дясна "Лига".

Ще се задържи ли Драги по-дълго?

Марио Драги се появи през февруари като последната надежда, когато партиите в страната вече бяха изчерпали всичките си възможности за съставяне на правителство - насред пандемията, припомня проф. Орсина.

"Партиите прехвърлиха на външно лице отговорността за намиране на изход от извънредното положение и политическата нестабилност в страната. И вече няколко месеца този външен човек има пълна свобода на действие", казва наблюдателят.

Проф. Орсина не изключва възможността Драги да се задържи и по-дълго в управлението - "или като президент на републиката, или с някаква друга функция". Международно той се ползва с висок авторитет, а при предстоящата смяна на управлението в Германия, а вероятно и във Франция, в Европа виждат в лицето на Драги бъдеща водеща фигура. Италия също се нуждае от Драги - за да запази спокойствието на пазарите въпреки високите задължения на страната.

А дали самият Драги иска да остане по-дълго в управлението? На всички спекулации относно политическото си бъдеще той отговаря в типичния си стил - с мълчание.

Текстът е публикуван ТУК