Това предупреждава Леон Арон, ръководител на програмата за изследване на Русия в American Enterprise Institute, в статия, публикувана от „Вашингтон пост“.

Руската намеса задълбочава растящата заплаха на нейната собствена територия – заплаха, която е способна да дестабилизира цялата страна. В Русия се укрепва ново течение на радикалния ислям, което жадува за терористични атентати в собствената си родина.

Руски имами проповядват учението на фундаменталистите. Те намират последователи сред руските мюсюлмани, а също така и сред мигрантите от Централна Азия, които са пристигнали в Москва, за да печелят пари. Русия е новият фронт на войната с войнстващия ислям, но не е готова за битка. В страната живеят 20 милиона мюсюлмани, включително 6,5 милиона мигранти. Голямото мнозинство от тях са мирни хора, но нараства малцинството, което се придържа към теченията на салафизма и уахабизма.

Според някои сведения, имамите, споделящи възгледите на уахабитите, проповядват в десетки джамии в руската автономна република Татарстан. През 1999 г. един от привържениците на това радикално течение Ирек Хамидулин привлече няколко татарски семейства. Тази група по-късно създаде „Уйгуро-Булгарския джаамат“. Това е клон на „Ал Кайда“, който, според слуховете, е създаден при непосредственото участие на Осама бин Ладен, който е воювал с руснаците в Афганистан и Пакистан.

„Уйгуро-Булгарският джаамат“, насърчаваният от „Ал Кайда“, създаде в цяла Русия мрежа от клетки. През 2006 г. една такава клетка бе основана в руската автономна република Башкирия. Нейната мисия се състоеше в това да атакува ключова инфраструктура и органите на реда в региона. През 2012 г. терористите, свързани с тази организация, нападнаха върховния мюфтия на Таджикистан и неговия заместник.

В Русия живеят милиони гастарбайтери, предимно от мюсюлманските републики в Централна Азия. Някои от тях са маргинализирани, някои дори стават жертви на расистки нападения. По тази причина някои от тях търсят спасение в исляма и стават жертви на радикалните проповедници. Международните терористични организации са разбрали това и активизираха своята дейност в Русия.

Руските власти осъзнават опасността. Но руските спецслужби са свикнали да се борят с тероризма в относително малкия и слабо населен селски Северен Кавказ. Те не са готови да се противопоставят в големите градове на недоволните мигранти от Централна Азия.

Новият джихад има много по-широка география и в много по-голяма степен е свикнал да действа в градовете, защото там терористите могат много по-лесно да се организират и скрият, отбелязва Леон Арон в коментарa си, поместен на страниците на „Вашингтон пост“.


Превод: БГНЕС