Иран е започнал да инжектира уранов газ в 1044 центрофуги в подземния ядрен завод Фордо - поредната стъпка на Техеран за съкращаване на задълженията му по ядрената сделка от 2015 г., предадоха световните агенции.

"В присъствието на инспектори от Международната агенция за атомна енергия Иран започна да инжектира (уранов) газ в центрофугите във Фордо", съобщи иранската държавна телевизия.

Съобщението последва вчерашното изявление на президента Хасан Рохани за ново съкращаване на ангажиментите, поети от страната му пред международната общност за ядрената програма на Техеран.

Какво се случва

Иранската информационна агенция ИСНА съобщи, че урановият флуорид (UF6) за центрофугите във Фордо е бил доставен от иранската ядрена инсталация в Натанз. Директорът на иранската Организация за атомна енергия Али Акбар Салехи съобщи по иранската телевизия, че до събота, 9 ноември, обогатяването ще достигне ниво от 4,5 на сто и тогава на обекта отново ще има инспектори от МААЕ.

"Четвъртата стъпка на Иран по намаляване на задълженията му по Съвместния всеобхватен план за действие (ядрената сделка) за инжектирането на уранов газ в 1044 центрофуги започва днес. Благодарение на политиката на САЩ и техните съюзници скоро Фордо отново ще бъде напълно оперативен", написа днес президентът Рохани в "Туитър".

Така нареченият Четвърти етап включва подновяване на дейностите по обогатяване на уран в завода във Фордо, на около 180 км южно от Техеран. Заводът бе замразен с влизането в сила на международното споразумение за иранската ядрена програма през 2015 година. 

По силата на това споразумение Техеран ограничи обогатяването на уран в замяна на премахване на икономически санкции.

Нов ултиматум към Европа: какво прави Иран

Рохани поясни, че дейностите във Фордо ще останат под контрола на Международната агенция за атомна енергия, както и останалите ядрени дейности, подложени на режим на строги проверки.

Президентът също така даде нов срок от два месеца на страните, които все още са част от ядрената сделка (Русия, Китай, Германия, Великобритания, Франция), да отговорят на иранските искания. Те се състоят главно в предлагане и задействане на компенсационен механизъм на ограниченията за износ на ирански петрол - след възобновяването на санкциите на САЩ срещу Иран. Засега обаче европейските страни не са в състояние да предложат на Иран начин да продава петрола си в чужбина.

Ден по-рано, на 4 ноември, ръководителят на иранската ядрена програма Али Акбар Салехи заяви, че Техеран сега е задействал общо 60 усъвършенствани центрофуги ИР-6 в нарушение на сключеното със световните сили ядрено споразумение: двойно повече, отколкото се знаеше до момента.

Салехи съобщи за поредните нарушения (включването на 30-те нови центрофуги) по иранската държавна телевизия в деня на 40-а годишнина от превземането на посолството на САЩ в Техеран през 1979 г.

Центрофугата ИР-6 може да произвежда обогатен уран 10 пъти по-бързо от центрофугите от първо поколение ИР-1, които са разрешени в споразумението. Със задействането на подобрените центрофуги Иран допълнително намалява едногодишния срок, който според експерти ще му е нужен за натрупване на достатъчно материали за изработване на ядрено оръжие, ако реши да се сдобие с такова.

Реакцията на световните сили, участници в ядрената сделка, на поредното зачеркване на споразумението, не закъсня. Както можеше да се очаква, те се обединиха около призиви към Техеран да внимава какво прави. 

САЩ: Това е ядрен шантаж, ще натиснем максимално

Иран продължава с "ядрения си шантаж" с подновяването на дейностите по обогатяване на уран, заяви говорителката на Държавния департамент Морган Ортегас. Тя увери, че САЩ ще продължат политиката си на "максимален натиск" върху Техеран.

"Иран няма уважителна причина да развива програмата си за обогатяване в завода Фордо или другаде. Това е просто ясен опит за ядрен шантаж, който единствено ще засили изолацията му в политически и икономически план", каза Ортегас.

Москва: Обезпокоени сме

Русия разбира тревогата на Иран от санкциите, но е обезпокоена от намеренията на Техеран да намали още повече задълженията си по ядреното споразумение, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

"Разбираме тревогата на Иран на фона на действията на някои страни, на фона на безпрецедентните и незаконни санкции, но в същото време наблюдаваме с безпокойство развитието на ситуацията, защото разрушаването на ядреното споразумение не предвещава нищо добро", каза Песков.

Париж: Техеран, откажи се!

Франция призова Иран да се откаже от решението си да спре да изпълнява още една част от своите задължения по ядреното споразумение от 2015 г.

"Обявеното днес от Иран намерение да увеличи капацитета си за обогатяване на уран противоречи на споразумението от Виена, което строго ограничава дейностите в тази област", каза на редовен брифинг говорителка на френското външно министерство. "С партньорите ни очакваме докладите на МААЕ за обявените от Иран намерения и действия", заяви тя.

Говорителката допълни, че Франция остава ангажирана със споразумението, и призова Иран изцяло да спазва задълженията си и да сътрудничи на МААЕ както по ядреното споразумение, така и във връзка с другите си задължения в ядрената област.

Берлин: Под риск е цялото споразумение

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че най-новата стъпка на Иран към отдалечаване от ядреното споразумение от 2015 г. крие риск за целия документ.

Маас определи като "неприемливо" иранското решение да започне да използва по-голям брой центрофуги. Германският министър изтъкна, че "действията на Иран в крайна сметка не представляват нищо друго освен излагане на риск на цялото ядрено споразумение".

Маас допълни, че Германия очаква Иран "да се върне към пълно спазване на задълженията си" по споразумението.

Брюксел: ЕС остава ангажиран, но следва ли сделката Иран

ЕС заяви, че запазва ангажираността си по споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. Споразумението е важно за "нашата сигурност, не само на региона или Европа, а в глобален план", каза Мая Коциянчич, говорителка на Европейската комисия. Но по думите й задълженията на ЕС по споразумението "зависят от пълното му спазване от страна на Иран".