Експерти на Международната агенция по атомна енергия (МАЕЕ) са открили следи от уран в проби, взети от "таен склад за атомни материали" в Техеран, предаде Ройтерс, цитирайки двама неназовани дипломати. Проверката е била извършена по призив на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

В момента МААЕ изследва произхода на урановите частици и е поискала от Иран обяснение за тях. Според дипломатите обаче Иран не е направил това, изостряйки още повече напрежението между Вашингтон и Техеран.

Ройтерс припомня, че в реч пред ООН още преди 1 година Нетаняху, който е яростен противник на ядреното споразумение на световните сили с Иран, призова МААЕ да инспектира незабавно този таен склад в Техеран, предаде БТА. Според твърденията на Нетаняху, цитирани от ТАСС, там са били съхранявани "15 контейнера, всеки от които може да съдържа ядрени материали и оборудване - общо 300 тона материали". По-късно тези контейнери били преместени оттам.

При извършената инспекция през април тази година били открити следи от уран във взетите проби. Уранът обаче не бил обогатен до равнище, достатъчно за производство на ядрено оръжие. Според един от неназованите дипломати има "множество възможни обяснения" за откритите на обекта уранови следи. Възможно е те да са остатъци от материали или дейности, предхождащи споразумението от 2015 г. или от по-скоро.

Засега нито МААЕ, нито иранските власти са коментирали изнесената информация.

Намиращият се в Техеран изпълняващ длъжността директор на МААЕ Корнел Феруца призова днес Иран за "пълно сътрудничество" с външните инспектори. При посещението си там той е бил информиран за последните стъпки на Иран по постепенно анулиране на ангажиментите си по ядрената сделка, след като САЩ се изтеглиха от нея, предаде ДПА.

Феруца е обсъдил с ирански официални лица продължаващата инспекционна дейност на МААЕ в страната с цел да се удостовери, че всички ядрени дейности там са изключително за мирни цели.

"Директорът Феруца подчерта, че се изисква пълно и своевременно сътрудничество" от страна на Иран, се казва в съобщение от централата на МААЕ във Виена, без да се уточнява какво сътрудничество в момента не е налице.

Специалист в ядрения комплекс за обогатяване на уран край град Исфахан, снимка от 2007 г.

Снимка: AP/БТА

На свой ред иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф обеща страната му да продължи сътрудничеството с МААЕ, но настоя агенцията да изпълнява задачите си безпристрастно, предаде Асошиейтед прес, като се позова на иранската осведомителна агенция Фарс.

На среща с изпълняващия длъжността генерален директор на МААЕ Корнел Феруца в Техеран по-рано днес Зариф е подчертал, че обявеното вчера от Иран използване на модерни центрофуги за обогатяване на уран е "в рамките" на ядреното споразумение от 2015 година.

Ще оцелее ли сделката за иранската ядрена програма

Шефът на международната агенция Феруца разговаря също и с ръководителя на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи, който заяви, че европейските страни, подписали споразумението от 2015 г., не са изпълнили ангажиментите си по сделката.

Преди година САЩ се оттеглиха едностранно от сделката, което повиши напрежението. Според Салехи се очаквало ЕС "да запълни вакуума" в прилагането на споразумението, но за съжаление европейците не са успели да направят това.

"Сделката не е еднопосочен път и Иран ще действа съответно, както правим досега, ограничавайки постепенно своите ангажименти", каза Салехи след срещата с Феруца. Иран ще продължи да съкращава ангажиментите си, щом останалите страни не изпълняват своите, допълни Салехи.

Засега Техеран не затваря достъпа на инспекторите на МАЕЕ.

Феруца е бил уведомен за усилията Техеран да засили научната и развойната си дейност в областта на обогатяването на уран и ще информира управителния съвет на МААЕ на започващата утре във Виена среща, на която ще бъде обсъдена темата за Иран.